Културен календар

Фолклорен фестивал „От Тимок до Искър”
Провежда се втората седмица на месец юни. Фестивалът продължава два дни, и в него участват фолклорни състави и индивидуални изпълнители от областите Видин, Враца и Монтана.

Празник на Белоградчик
29 юни – Петровден. Ежегодно се отбелязва на Петровден в рамките на няколкодневния традиционен панаир. Този християнски празник сякаш е предопределен да бъде празник на Белоградчик. Нашите предци свързват Петровден с Белоградчишките скали, защото Петър в превод от гръцки – Петрос, означава камък.

Най-голямото въстание в Северозападна България от 1850-то лето
Чества се всяка година в края на месец май. Въстанието от 1850-то лето е най-мощната съпротивителна проява на българския народ срещу чуждото потисничество през първата половина на 19-ти век. Почитта към това събитие се проявява още в първите дни след Oсвобождението и постепенно се превръща в традиция.

Международен събор на пограничните райони в местността „Кадъ боаз”
Провежда се ежегодно в третата седмица на месец юли. На границата между Република България и Република Сърбия в района на селата Салаш и Ново Корито българи и сърби преминават свободно при не характерен пропускателен режим. Съборът продължава три дни – от петък до неделя и има за цел търговски и културен обмен.

Летен фестивал „Опера на върховете – Белоградчишки скали“

Върховете на Белоградчик са връх на божествени творения, така че естествено си дойде наименованието ОПЕРА НА ВЪРХОВЕТЕ – върховете на Белоградчишките скали, върховете на музикално-сценичната драматургия, на композиторите, на изпълнителите. Оперното изкуство на България също е един връх! Върховни са българските оперни певци, оркестранти и артисти от балета, без които никой театър не отваря врати, защото българският дух и талант е покорил целия свят!

ОПЕРА НА ВЪРХОВЕТЕ е новаторска идея. Необичайните сценични решения и замисълът на авторска режисьорска интерпретация са родени сред магическата красота на Белоградчишките скали и хилядолетните тайнства на приказната Магура.

Този проект  ще оживее за бъдещето, като ново светилище за посланията на оперното и балетно изкуство, ще се превърне в национално и международно културно събитие. Нека това да бъде нашата дан за успеха и развитието на Северозападна България, защото тук ще привлечем гости от цял свят и от съседните ни страни, които ще се насладят на таланта на нашите гениални изпълнители под открито небе!

КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР ЗА 2016г.

КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР ЗА 2017г.

КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР ЗА 2018г.

КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР ЗА 2019г.

КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР ЗА 2020г.

КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР ЗА 2021г.