ПЪТУВАЩАТА ИЗЛОЖБА „16 ФОТОЕСЕТА „ДРУГОТО ЛИЦЕ НА ВОИНИТЕ НИ” ГОСТУВА В БЕЛОГРАДЧИК

Кирил Вълчев – генерален директор на БТА, инж. Борис Николов – кмет на Община Белоградчик, и Ирана Данаилова – съавтор заедно с Георги Генчев, откриха документалната изложба „16 фотоесета: „ Другото лице на воините ни” в Художествена галерия „Вълчо Вълчев” в Белоградчик. Изложбата е част от Националния календар посветен на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея.

Елена Джунинска – уредник на галерията, направи кратко експозе като подчерта, че експозицията съдържа 16 пълноформатни табла и каталог с разкази за участието на обикновените воини – техните скърби, победи и преживявания, даващи един по- различен поглед към воините.

Значимостта на идеята чрез снимки и разкази да се съхрани паметта за живота и съдбите на участниците във воините, родом от видинско и северозападния край на България, бе акцент в думите на инж. Б. Николов.

Кирил Вълчев – генерален директор на БТА, отбеляза, че в изданието на един от първите пътеводители за цяла Европа, издаден в Англия – Белоградчишките скали, е мястото, което е отбелязано, че трябва да се види в България. „Така че, не е случайно гостуването на Изложбата на такова фотогенично място”.

Ирена Данаилова – един от авторите на изложбата, подчерта че реализацията на проекта е отнела три години, като са ползвани снимки и бюлетини на Българска телеграфна агенция, както и разкази и снимки на потомци на участниците във войната.

Гост на събитието бе и проф. Николай Томов от Института по астрономия на БАН, родом от Белоградчик и внук на преводача Йосиф Кенерджи, който е превеждал на английския писател и публицист Хенри Байерлайн, изготвил доклад за границите на България.

Изложбата може да се разгледа до 25 май 2021г. в художествената галерия на Белоградчик.

Пресслужба на община Белоградчик

Достъп за хора с увреждания

Радио Белоградчик