ТРАДИЦИИТЕ И ОБИЧАИТЕ НА БЪДНИ ВЕЧЕР ПРЕДСТАВИХА В БЕЛОГРАДЧИК

IMG_0482По инициатива на клуба на пенсионера „Мадона“ в Белоградчик и по повод наближаващите Коледни празници в Младежкия дом се състоя възстановка на най-значимия семеен празник Бъдни вечер. Гости бяха областният управител Момчил Станков, кметът Борис Николов и неговият заместник Антон Трифонов.
В основата на организация на въстановката бе вокалната група „Пей сърце“. Нейния организатор Пенка Борисова е автор на сценария. Участваха още група възпитаници на детска градина „Иглика“ и танцова формация на школата по народни танци при Детски комплекс. Един от най-хубавите християнски празници е пълен със символика, което предполага много обреди и гадания. А тя започва с неговата история – за раждането на младенеца, за Витлеемската звезда…Децата с голям интерес и внимание слушаха увлекателния разказ на една от бабите, която подробно и популярно обясняваше събитията.
Настъпи момента за приготвянето на ястията. И както традицията повелява всичките трябва да са постни, да се използва всичко, което ни предлага майката земя. Заедно с бабите и тук активно се включиха най-малките участници. Много дейно участваха в постилането на чергите, поставянето на сламата, подредбата на приготвените ястия. А житните зрънца, наречени за щастие и късмет, и който ги намери няма да се отърве от тях през цялата година.
Следваха коледни песни и много стихотворения и наричания, свързани с внасянето на бъдника, идването на коледарите и каденето на трапезата.
Всички участници в празника имаха възможността да дегустират приготвените ястия. Пенка Борисова сподели, че сред присъстващите в залата не са много тези, които си спомнят празнуването в неговия автентичен вид и не са много тези, които са седяли със своите родители, баби и дядовци на земята в сламата, затова смята, че възстановката е била интересна за всички. И добави още, че народ, който не знае своето минало той няма бъдеще. Затова трябва да се работи с подрастващите и да се приобщават към ценностите на нашите традиции и обичаи.
Областният управител на област Видин Момчил Станков и кметът на община Белоградчик Борис Николов благодариха за прекрасния празник и пожелаха на всички весели Коледни и Новогодишни празници.

Пресслужба община Белоградчик

IMG_0456 IMG_0458 IMG_0460 IMG_0463 IMG_0467 IMG_0468 IMG_0469 IMG_0472 IMG_0476 IMG_0478 IMG_0479 IMG_0480 IMG_0481 IMG_0482 IMG_0483 IMG_0484

Достъп за хора с увреждания

Радио Белоградчик