ПРОФ. Д-Р ВИДЕН ТАБАКОВ – СВЕТОВНОИЗВЕСТНИЯТ УЧЕН ОТ СТАКЕВЦИ

IMG_4006По инициатива на организационен комитет и със съдействието на община Белоградчик в хотел „Скалите“ се проведе конференция, посветена на живота и делото на проф. д-р Виден Табаков. Участие взеха проф. д-р Хамед – Директор на Центъра за интелегентни системи за задвижване, професор по аерокосмическа техника в Университета в Синсинати, Охайо, САЩ; д-р Георги Дренски – д-р по аерокосмическо и техническо инжинерство, ръководител на департамент в „Дженерал Електрик“- Швейцария, гр. Баден, възпитаник на проф. Табаков, проф. Георги Сотиров – научен секретар на институт за космически иследвания и технологии към БАН и проф. д-р Борислав Тошев – доктор по химия в СУ „Свети Климент Охридски“ и почетен гражданин на Белоградчик. В конферентната зала присъстваха още много граждани и жители на с. Стакевци. В залата бе и племеницата на Виден Табаков – Поли Табакова, снаха на брат му Иван, която живее във Видин.

Кметът на общината Борис Николов приветства гостите и всички участници като изказа сърдечни благодарности на проф. Хамед, пропътувала повече от 10 хил. км., само за да вземе участие в настоящия форум. Той сподели биографични данни за проф. д-р Виден Табаков и отлеляза, че е въпрос на чест и гордост този гениален човек да е роден именно в община Белоградчик и е турлак от с. Стакевци.

Доклад и презентация за делото на проф. д-р Виден Табаков представи проф. Борислав Тошев. Той проследи неговото израстване като световноизвестен български учен и изобретател емигрант, изтъкнат американски авиокосмически инженер, учен и специалист по космическа техника и ракетни двигатели. Асистент на „бащата“ на американската ракетна техника Вернер фон Браун и участник в екипите, осигурили безопасността на полетите на ракетите „Сатурн – 5“ и космическите кораби „Аполо“. Близък приятел на първия чавек, стъпил на Луната – космонавта Нийл Армстронг, с когото са колеги преподаватели, обучили много магистрати  и докторанти. Научните интереси, с които проф. Табаков е познат в целия свят са свързани с разкриване на причините за ерозията и уврежданията на турбодвигателите. С помощта на американския военен отдел за изследвания Табаков създава тунел за симулация на аеродинамични условия, в които се установява ерозията на перките на турбодвигателите, изложени на висока температура и обтичани от силна струя въздух. Това съоръжение се използва за изпитания на материали преди прилагаето им в реактивни двигатели.

Макар и в напреднала възраст последните години големият учен работи по лабораторния модул на международната космическа станция. Включен е в грандиозен проект на НАСА за създаване на най-големия реактивен самолет в света.

За гениалния български учен, коректния и безупречен колега и прекрасен съсед, с когото са работили заедно 40 години, говори професор Хамед. В изблик на откровение тя признава, че поради ранното напускане на Египет, през годините за нея той е бил повече от баща. От негов докторант след години тя се превръща в негов началник.

Много хубави думи за големия учен и специалист, неговата човечност, и благ характер сподели неговия докторант д-р Георги Дренски.

По темата говориха още проф. Сотиров, Цветко Лилкин, Боян Минков и Поли Табакова.

За разлика от доста други прочути българи, проф. д-р  Виден Табаков не забравя родината си и след като изтича срокът на забраната да напуска САЩ, поради секретния характер на неговата работа, той неколкократно посещава България. Включително и по повод на съвместен проект между български и американски учени. Новите материали, разработени в България се изпитват при лабораторни условия в Синсинати. Целта е да се увеличи животът и устойчивостта на детайли, работещи при силна ерозия и висока температура.

През 2014 г. проф. д-р Виден Табаков е обявен за почетен професор на НАСА. Такава чест е оказана на малко натурализирани в САЩ специалисти.

Гостите посетиха с. Стакевци и родната къща на проф. д-р Табаков. Боян Минков – представител на местния туристически бранш, обеща в скоро време да се направи основен ремонт и в къщата да бъде поредена музейна екпозиция.

Пресслужба община Белоградчик

IMG_3913 IMG_3917 IMG_3920 IMG_3921 IMG_3928 IMG_3930 IMG_3938 IMG_3951 IMG_3955 IMG_3963 IMG_3971 IMG_3976

Достъп за хора с увреждания

Радио Белоградчик