Икономика

Икономиката на община Белоградчик се състои основно от малки и средни предприятия, представители главно на леката и хранително-вкусовата промишленост, както и дребни предприемачи с бизнес в сферата на услугите. Най-масово са представени семейните хотели и къщи за гости, работещи в сферата на туризма.

„МАГУРА” АД произвежда бели и червени трапезни и шампанизирани вина и ракии, Винарската изба е създадена през 1967 г. в с. Рабиша. Намира се в едно от най-загадъчните и красиви кътчета в България между, р. Дунав и червените пясъчни скали на град Белоградчик и природния феномен „Магурата“. Избата е оборудвана с най–съвременната техника в областта на винопроизводството и е съобразена с всички европейски стандарти. Част от пещерата „Магура“ — Прилепната галерия, от десетилетия е превърната в място за отлежаване на отбрани вина.

http://www.magurawinery.bg/

Сгушена сред белоградчишките скали и намираща се в близост до едноименното село, ВИНАРСКА ИЗБА „БОРОВИЦА” е ориентирана предимно към създаването на сравнително ограничени партиди вина. Северозападна България е регион, който предлага добри възможности за получаване на грозде и вино с отличителни характеристики. Поради изключително ограничените количества на преработваното грозде, произвежданите в изба „Боровица“  вина са в минимални количества, но със силно изявен характер, отразяващ спецификата на съответния тероар.

http://winwines.net/bg/

„ГЕОТРАВЕЛ” ЕАД управлява ХОТЕЛ „СКАЛИТЕ”****, намиращ в централната част на Белоградчик. Разполага с всички удобства, необходими за почивка или бизнес уикенд. Комплексът е с капацитет 81 легла. Разполага с класически ресторант, нощен клуб, зимна и лятна градина, панорамен бар с неповторима гледка към уникалните белоградишки скали. На разположение на гостите са оборудвани 2 конферентни зали – голяма и малка, за провеждане на семинари, конференции, фирмени мероприятия и др. Хотелският SPA център предлага закрит плувен басейн, джакузи, фитнес зала, сауна, парна баня и разнообразни SPA процедури.

http://www.skalite.bg/

ДЪРЖАВНА ДИВЕЧОВЪДНА СТАНЦИЯ „МИДЖУР” се занимава с провеждането на организиран ловен туризъм, охрана, опазване и подобряване на екстериорните и трофейни качества на дивеча. Разполага с добре оборудвани бази в селата Чупрене и Стакевци, ловна хижа „Студени дол” и ловен заслон „Раяновци”, които предоставят добри условия и конфорт, приятни и незабравими изживявания и успешен лов.

http://www.hunting-bg.com/

ДЪРЖАВНО ГОРСКО СТОПАНСТВО – БЕЛОГРАДЧИК е създадено през 1902 г. Обхваща територия от 29 098,20 ха. Площта е разположена на територията на три общини – Белоградчик, Димово и Ружинци и обхваща 45 населени места. Предмет на дейността са дърводобив, залесяване и охрана на горите.

http://www.szdp.bg/stopanstva.html

„БОРИЧ” ЕООД е общинска фирма, която произвежда олекотени юргани, спално бельо, спални чували, възглавници, дюшеци, покривки, калъфи за матраци и др. Освен основното производство се изпълняват и различни поръчки на ишлеме, свързани с производство и доставка на изделия за търговската мрежа и оборудване на хотели.

http://www.borich-bg.com/

Основната дейност „ТРАНСКОМ С” ЕООД е производство и реализация на резервни части, апарати и системи за подвижния ЖП състав и инфраструктурата на БДЖ, както и за железниците на Сърбия и Македония.

http://transcoms.eu/

СД „ЖИВКОВ, ЛИЛОВ, НЕШЕВ и СИЕ” е специализирано в производство на полиетиленово фолио и различни видове опаковки от полиетилен, полипропилен, стреч фолио за машинно и ръчно палетизиране. От 2000 г. фирмата започва да произвежда и опаковки от натронова хартия, а от 2001 г. в производствената листа на фирмата са включени и опаковки от полипропилен основно за шивашката промишленост.

„В.А.Т.” ООД – производство на комуникационна техника, телефони, домофони и телефонни аксесоари.

https://bg-bg.facebook.com/VatOod