НА „ПОЕТИЧЕСКА ОБСЕРВАТОРИЯ” В БЕЛОГРАДЧИК

IMG_3689В Белоградчик се проведе 35-тата по ред, юбилейна „Поетическа обсерватория“, организирана от община Белоградчик, дружеството на писателите във Видин и народно читалище „Развитие – 1893 г“. Културната проява, единствена по рода си за страната, се превърна в един от най-големите поетични празници у нас.
Специални гости на „Поетическата обсерватория” бяха поетите Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, който изнесе авторски рецитал, известният поет и преводач Йордан Милев и издателят Георги Ралчев.
В културната проява взеха участие поетите от Монтана – Бойка Димитрова, Цветана Костова и Траяна Ценова, както и поетите и приятели на Белоградчик – Ненчо Славчев и Диана Сиракова


В своето приветствие към аудиторията заместник кметът на общината Антон Трифонов каза: „Искам да отбележа безрезерната подкрепа на уникалната проява от страна на общинското ръководство през всичките тези 35 години, на Емил Павлов, оставил ярка следа в културния живот на нашия град, на Дружеството на писателите във Видин, на служителите от нашето читалище „Развитие“. Радвам се, че всички заедно допринесохме „Поетическата обсерватория“ в Белоградчик да се превърне в една от най-атрактивните литературни прояви не само в календара на Северозапада, но и на Съюза на българските писатели и авторите от нашия край. Незабравими и вълнуващи ще останат във времето авторските рецитали изнесени в Белоградчик от едни от най-обичаните български поети като Валери Петров, Блага Димитрова, Любомир Левчев, Евтим Евтимов, Петър Караангов, Матей Шопкин, Георги Константинов, Андрей Андреев, Лъчезар Еленков, който е и почетен гражданин на нашия град. Но нека да не изброяваме всичките автори, стоплили през годините със стиховете си сърцата ни, защото за истинската поезия няма класация.“
Обща бе идеята, „Поетическата обсерватория” да се превърне в международен пленер на поети и писатели, който да се провежда през месец юни.
Поетът Боян Ангелов и колегите му Йордан Милев и Георги Ралчев направиха дарение от книги за библиотеката в града от името на Съюза на българските писатели.
Накрая г-н Антон Трифонов благодари на творците за приятните мигове и насладата, преживяни от срещата с поезията, а водещият на поетичния празник – Ненчо Славчев, пожела на всички участници здраве и успехи, и до нови срещи.

Пресслужба община Белоградчик

IMG_3686 IMG_3691 IMG_3693 IMG_3694 IMG_3696 IMG_3697 IMG_3702 IMG_3710 IMG_3711 IMG_3716 IMG_3717

Достъп за хора с увреждания

Радио Белоградчик

ОУП на община Белоградчик

СИГНАЛИ ЗА КОРУПЦИЯРУСЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ "АНГЕЛ КЪНЧЕВ", ФИЛИАЛ ВИДИН

РУ

https://www.facebook.com/