БЕЛОГРАДЧИК – ДОМАКИН НА НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ #ОТКРИВАЙ БЪЛГАРИЯ

IMG_3658Националната кампания #ОТКРИВАЙ БЪЛГАРИЯ е част от събитията, свързани с предстоящия международен песенен конкурс Детската Евровизия, която ще се състои на 21 ноември 2015 г. в София. В кампанията, посветена на 130-то издание на престижното събитие се включват 13 български града, сред които и Белоградчик.
Целта е да се повиши интереса към детското творчество и предстоящото издание на Детската Евровизия 2015, да разкрие пред Европа красотата и културата на страната ни.
Двадесет и шести септември бе денят, в който във всеки град, определен за домакин на националната кампания #ОТКРИВАЙ БЪЛГАРИЯ известен художник съвместно с деца от региона трябваше да нарисува една от природните или историческите забележителности на своя край. Всяка картина ще бъде своеобразна покана на българските деца към техните европейски приятели – участници в Детската Евровизия, 2015, да открият красотата и гостоприемството на страната ни, а творбите ще бъдат подредени в пътуваща изложба, която ще бъде представена в България и Европа.
В Белоградчик участниците в националната кампания баха превозени с атрактивно туристическо влакче, което по време на туристическия сезон превозва туристите и гостите на града от централния площад да Белоградчишката крепост. Тук в първия крепостен двор, бе и мястото на събитието, където художничката Катерина Дюлгерова, заедно с 28 ученика от Начално училище „Васил Левски“ и СОУ „Хр. Ботев“ рисуваха емблематична картина на уникалните Белоградчишки скали.
Катерина Дюлгерова е родена през 1982 г. в гр. Видин. През 2005 г. завършва факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет „Св. св. „Кирил и Методий“ по специалност „Иконография“. От 2014 г. е редовен докторант по изкуствознание и изобразително изкуство към същия университет. Носител на награда за млад автор от VІ Национална изложба „Пейзаж“ – 2014. През 2013 година участва със свои работи в изложбата на съвременни форми „Идентичности“, представена в галерията на СБХ. Представяла е свои творби в чужбина.
Творбата, която днес представи Катерина Дюлгерова е „Златния ключ“. На нея са изобразени две забележителности – Белоградчишките скали и астрономическата обсерватория. Акцентът на платното е детето, което чрез тръбата на телескопа вижда уникалните Белоградчишки скали, а над тях ярка изгряваща звезда. Неговото голямо желание е това да бъде звездата на българската евровизия, което е и посланието на творбата.
Творецът Катерина Дюлгерова, сподели, че твърде кратък е бил мигът на колебание, дали да участва в кампанията. Тя благодари на общинското ръководство за вниманието, с което е удостоена и, че за нея това е чест, и продължи: „В случая става дума за деца. А те трябва да разкриват и развиват своите заложби и таланти, да мечтаят. Защото, колкото повече мечти имат, толкова повече от тях ще се сбъднат в реалността“.
Сред учстниците в кампанията бяха и близначките Стефи и Гери от І-а клас. При тях приликата е на 100 процента. Има само една разлика, а тя е че едната рисува с дясната, а другата с лявата ръка, но все така хубаво.
В дните на Детската Евровизия 2015 г. в пространствата на „Арена Армеец“ ще бъде открита изложба с творбите, създадени в рамките на кампанията. Консултант на инициативата е известният български художник Иван Яхнаджиев, който ще нарисува картината на гр. София.

Пресслужба община Белоградчик

IMG_3635 IMG_3638 IMG_3641 IMG_3643 IMG_3644 IMG_3648 IMG_3650 IMG_3651 IMG_3652 IMG_3657 IMG_3661 IMG_3662 IMG_3665 IMG_3666

Достъп за хора с увреждания

Радио Белоградчик

ОУП на община Белоградчик

СИГНАЛИ ЗА КОРУПЦИЯРУСЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ "АНГЕЛ КЪНЧЕВ", ФИЛИАЛ ВИДИН

РУ

https://www.facebook.com/