Петима бяха смелчаците, които спасиха Светия кръст на празника Богоявление в Белоградчишко

     IMG_0120   С празнична литургия и Велик Богоявленски водосвет, отслужени от Негово високоблагоговействосвещено иконом Рафаил в местния храм „Свети вмчк. „Георги Победоносец” започнаха празниците за Свето Богоявление /Йордановден/ в община Белоградчик.

        Ритуалът по „хвърлянето на кръста“ се провежда за шеста поредна година. Мястото на събитието – „Асенов вир” на Стакевска река, край село Горен Чифлик, където отец Рафаил, хвърли светия Богоявленски кръст.

Минусовите температури не уплашиха петимата смелчаци, които се хвърлиха в ледените води на реката да извадят кръста. Щастливецът се оказа участващият за четвърти път 32-годишен пожарникар Петър Цолов. Другите герои бяха неговият колега и миналогодишен победител Бисер Найденов, Йордан Пламенов, Кирил Михайлов- представител на ромската общност и ученикът от ІХ-ти клас Невен Димитров.

           Кметът Борис Николов награди   с грамота и парична премия участниците за техния кураж и смелост да участват в надпреварата за Богоявленския кръст. Той благодари на младите хора и им пожела здраве, благополучие и успешна нова година.

          Двама от участниците в ритуала – Йордан Пламенов и Бисер Найденов, дариха премията си на ДДЛРГ „Надежда“ в града. Същото дарение направи и кметът на общината Борис Николов.

                                                                                         Пресслужба община Белоградчик  

IMG_0110 IMG_0111 IMG_0112 IMG_0114 IMG_0115 IMG_0117 IMG_0119 IMG_0120 IMG_0128 IMG_0129 IMG_0105 IMG_0108                                                                                                                                                                         

 

Достъп за хора с увреждания

Радио Белоградчик

ОУП на община Белоградчик

СИГНАЛИ ЗА КОРУПЦИЯРУСЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ "АНГЕЛ КЪНЧЕВ", ФИЛИАЛ ВИДИН

РУ

https://www.facebook.com/