„ГОРЧИВИ ГРОЗДОВИ ЗЪРНА“ - Виж повече   |  БЛАГОДАРНОСТ ЗА ДОБРЕ СВЪРШЕНА РАБОТА - Виж повече   |  

КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР

Фолклорен фестивал „От Тимок до Искър”
Провежда се втората седмица на месец юни. Фестивалът продължава два дни, и в него участват фолклорни състави и индивидуални изпълнители от областите Видин, Враца и Монтана.

Празник на Белоградчик
29 юни – Петровден. Ежегодно се отбелязва на Петровден в рамките на няколкодневния традиционен панаир. Този християнски празник сякаш е предопределен да бъде празник на Белоградчик. Нашите предци свързват Петровден с Белоградчишките скали, защото Петър в превод от гръцки – Петрос, означава камък.

Най-голямото въстание в Северозападна България от 1850-то лето
Чества се всяка година в края на месец май. Въстанието от 1850-то лето е най-мощната съпротивителна проява на българския народ срещу чуждото потисничество през първата половина на 19-ти век. Почитта към това събитие се проявява още в първите дни след Oсвобождението и постепенно се превръща в традиция.

Международен събор на пограничните райони в местността „Кадъ боаз”
Провежда се ежегодно в третата седмица на месец юли. На границата между Република България и Република Сърбия в района на селата Салаш и Ново Корито българи и сърби преминават свободно при не характерен пропускателен режим. Съборът продължава три дни – от петък до неделя и има за цел търговски и културен обмен.

Летен фестивал „Опера на върховете – Белоградчишки скали“

Върховете на Белоградчик са връх на божествени творения, така че естествено си дойде наименованието ОПЕРА НА ВЪРХОВЕТЕ – върховете на Белоградчишките скали, върховете на музикално-сценичната драматургия, на композиторите, на изпълнителите. Оперното изкуство на България също е един връх! Върховни са българските оперни певци, оркестранти и артисти от балета, без които никой театър не отваря врати, защото българският дух и талант е покорил целия свят!

ОПЕРА НА ВЪРХОВЕТЕ е новаторска идея. Необичайните сценични решения и замисълът на авторска режисьорска интерпретация са родени сред магическата красота на Белоградчишките скали и хилядолетните тайнства на приказната Магура.

Този проект  ще оживее за бъдещето, като ново светилище за посланията на оперното и балетно изкуство, ще се превърне в национално и международно културно събитие. Нека това да бъде нашата дан за успеха и развитието на Северозападна България, защото тук ще привлечем гости от цял свят и от съседните ни страни, които ще се насладят на таланта на нашите гениални изпълнители под открито небе!

КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР ЗА 2016г.

КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР ЗА 2018г.

КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР ЗА 2019г

 

`