ТУРЛАЦИ И ТОРЛАЦИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СЪРБИЯ СЕ СРЕЩНАХА В САЛАШ И БЕЛОГРАДЧИК - Виж повече   |  ГРЕЙНАХА СВЕТЛИНИТЕ НА КОЛЕДНАТА ЕЛХА В БЕЛОГРАДЧИК - Виж повече   |  

МЕЖДУНАРОДEН СЪБОР НА ПРОХОДА „КАДЪ БОАЗ“

IMG_3443За деветнадесета поредна година хората от Северозападна България и Югоизточна Сърбия си срещнаха  на прохода „Кадъ боаз“. Няколко хиляди бяха гостите, които  се включиха в мащабното събитие край граничните села Салаш – България, и Ново Корито – Сърбия, за да засвидетелстват за пореден път приятелството и дружбата между двата народа.

По традиция събитието започна с изпълнението на химните на двете страни и празничен водосвет, отслужен от Архимандрит Антим, протосингел на Видински митрополит Даниил.

Гости на Събора бяха народният представител Филип Попов от ПГ „БСП за България“, Сашко Каменов – директор на РДГ-Берковица, Главен инспектор Димитър Димитров – началник на Гранично полицейско управление в Белоградчик, Илиян Илиев – Директор на Държавно горско стопанство – Белоградчик и Михаил Миков – дългогодишен радетел за българо-сръбско приятелство и сътрудничество, и изграждането на ГКПП на прохода „Кадъ Боаз“. Сред гостите от сръбска страна бе народният представител Милия Милетич от град Свръльиг.

Кметът на община Белоградчик Борис Николов и зам. кметът на община Княжевац Радоица Вучкович, основни организатори на Събора, приветстваха всички участници в празника на дружбата и приятелството, който датира от далечната 1925 година. Стана дума за прекрасните взаимоотношения създадени през годините между двете приятелски общини, които миналата година честваха 50-годишен юбилей от подписването на Договор за приятелство и сътрудничество.  Те са в най-различни области – по линия на местните власти и работата по трансгранични проекти, в областта на образованието, културата, туризма и спорта, горските стопанства, пчеларските дружества. Разнообразна е и дейността, която реализират турлашките дружества. Пожеланията на двамата ръководители бе да се развиват и крепнат  създадените прекрасни взаимоотношения и да се предават като традиция на деца и внуци.

Организаторите на Събора предложиха богата културна програма на своите гости. От сцената звучаха песните на фолклорните групи като бе представен изворен и обработен  фолклор и танцови състави от двете страни.

На чаша българско вино и вкусна сръбска скара се създаваха нови и крепнеха приятелства.

Пресслужба община Белоградчик

IMG_3471 IMG_3481 IMG_3594IMG_3537

`