В БЕЛОГРАДЧИК БЕ ОТКРИТ ПАМЕТНИК НА КАП. ДИМИТЪР СПИСАРЕВСКИ

IMG_2735Летецът-изтребител, извършил първия въздушен таран в историята на българската авиация, е роден на 16.07.1916г. в Добрич, но след окупацията на Южна Добруджа от Румъния, заедно със семейството си се преместват в балканския градец и живеят в родната къща на майката Елисавета Списаревска в Белоградчик. Тук капитан Димитър Списаревски съзрява като характер, учи в прогимназията и години наред след преместването на семейството в София, многократно задълго се завръща.

През 1943 г. поручик Списаравски е произведен посмъртно в чин капитан като на майката му е връчен указът на Н.В. Цар Симеон II за награждаването на сина й посмъртно и с най- високото българско бойно отличие – „Кръст за храброст“ и орден.

Робърт Хенри Ренър, единственият оцелял от сваления американски бомбардировач, докато е в болницата, моли да се види с майката на Списаревски, за да ѝ предаде своите лични медали и ордени,  в знак на дълбоко уважение пред подвига и родолюбието на нейния син.

На откриването присъстваха ученици от клуб “Млади възрожденци“ към Младежкия дом, народни представители, полковник Георги Свтославов Димитров от Белоградчик с 40 годишен стаж в авиацията, арх. Миломир Богданов, както и Васил Василев от Общо български Комитет „Васил Левски“.

Службата в памет на кап. Списаревски, загинал в защита небето на България, беше водена архимандрит Антим – протосингел на Видинската митрополия.

На състоялата се церемония по откриване на паметника слово произнесе кмета Борис Николов, арх. Миломир Богданов, приветствие поднесе народния представител Красимир Богданов от името на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Изказана бе благодарност на инициативния комитет и на дарителите за изграждане на паметника, на всички, които са дали своя личен принос. Бяха връчени грамоти в знак на благодарност към хората, които на добра воля, са работили да има паметен знак на героя.

Паметникът с мраморно-гранитно българско знаме и с официалния портрет на героя от 1943 г., е направен с усилията на арх. Миломир Богданов – изп. секр. на комитет „Криле на нацията“ и на Боянския клуб „Проф. д-р Божидар Димитров“, каменоделеца Димитър Антов и с добрите заслуги на пунктовия началник на комитета в Белогрдчик Ванчо Стаменов Иванов. В изграждането на възпоменателния знак беше вложен много безвъзмезден труд, скромни народни дарения, подкрепа от кмета на община Белоградчик инж. Борис Николов.

Паметникът е изграден в центалната градска част – пред сградата на пощата.

Пресслужба община Белоградчик

IMG_2719 IMG_2730

Достъп за хора с увреждания

Радио Белоградчик

ОУП на община Белоградчик

СИГНАЛИ ЗА КОРУПЦИЯРУСЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ "АНГЕЛ КЪНЧЕВ", ФИЛИАЛ ВИДИН

РУ

https://www.facebook.com/