Стартираща пресконференция по проект „Изпълнение на мерки за повишаване енергийната ефективност на многофамилна жилищна сграда и на сграда ПОС за предоставяне на образователни и социални услуги в гр. Белоградчик” - Виж повече   |  НА ПЕТДЕСЕТНИЦА В МАХАЛА КУЦАРОВЦИ - Виж повече   |  ЗАПОЧНА ПРОДАЖБАТА НА БИЛЕТИ ЗА ЛЕТНИЯ ФЕСТИВАЛ „ОПЕРА НА ВЪРХОВЕТЕ – БЕЛОГРАДЧИШКИ СКАЛИ“ 2019 - Виж повече   |  

САЛОН НА НАИВИСТИЧНОТО И ИНТУИТИВНО ИЗКУСТВО В БЕЛОГРАДЧИК

IMG_2692В Художествена галерия „Вълчо Вълчев“ в Белоградчик бе открит Салон на наивистичното и интуитивно изкуство, който предизвика сериозен интерес сред почитателите на това изкуство от града. Присъстваха също и гости на Белоградчик от страната и чужбина. Инициатори на изложбата са Даниела Осикова и арх. Георги Георгиев. Провокирани от едно свое посещение в гр. Ягодина и Ковачевица в Сърбия, където посещават музеите на този вид изкуство. Те започват да правят своя колекция, която по-късно развиват в салон на наивистичното и интуитивно изкуство. Идеята среща разбиране и подкрепа от кмета на общината Борис Николов, от Исторически музей и Художествена галерия. Само за 5 месеца те събират 130 платна на 67 автори от България, Сърбия, Румъния, Хърватска, Италия, Русия, Гърция, Естония, Полша, Куба, Индонезия, Австралия и Нова Зеландия. Доцент д-р Ружа Маринска представи изложбата,  от която дарение за галерията ще останат 30 картини. 

В своето слово кметът Николов поздрави организаторите и изрази своето убеждение, че то ще дообогати културните ценности в общината. Той връчи грамоти на част от авторите на картини, присъстващи в залата. Също благодари на Боян Минков – представител на туристическия бранш, който спонсорира провеждането на 5- дневен пленер по живопис с участието на 9 души художници от България, Сърбия и Словения. Пленерът се възстановява след 30- годишно прекъсване.

Пресслужба община Белоградчик

IMG_2691 IMG_2696

 

`