ВСИЧКИ УЧИЛИЩА В ОБЩИНА БЕЛОГРАДЧИК ОТВОРИХА ВРАТИ ЗА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА - Виж повече   |  

НА ТОДОРОВДЕН В САЛАШ

IMG_1667На Тодорвден в село Салаш се провеждат конни състезания. Традицията, завещана от предци ни, датира от тридесетте години на миналия век. През 1952 година тя бива прекъсната и отново възстановена през 1997г.

Домакини на празника са Румяна Алексиева – кмет на селото, и Даниела Иванова – от местното читалище.

Празничен водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Вискоблагоговейство свещено иконом Рафаил – Архиерейстки наместник на Белоградчишка духовна околия.  

Със слово към множеството от хора се обърна Борис Николов – кмет на община Белоградчик. Той поздрави всички с празника и благодари на организаторите – кметството  и читалището в Салаш, за усилията им да съхранят хубавата традиция. Бяха поздравени всички именици, които празнуват в този ден. Повече информация за историята на празника и установената традиция сподели Веса Иванова – дългогодишен активист и самодеец в селото, член на фолклорна група „Родни звуци“ и автор на много стихове. Деца рецитираха стихове за пролетта, прозвучаха и популярните народни песни „Гуслар ми гусли“ и „Стани, стани Тодоре“.  Най-малките участници в събитието бяха Радост – на 5 месеца, Зара – на годинка и три месеца и Радост – на 3 години.

Много емоции предизвика традиционната надпревари с коне, а извън класирането участваха и две магарета.

В атрактивното състезание с впрегнати в куруца коне победи един от най-редовните  участници – Пламен Алексиев с кобила „Лора“. Второ и трето място заеха Георги Александрон с кон „Вихър“ и Велин Русинов с кобила „Цеца“.

Кметът Борис Николов награди всички участници, които получиха грамоти и сувенири.

Празникът Тодоровден доказа, че традицията е жива и в село Салаш тя свято се пази.

Пресслужба община Белоградчик

IMG_1671 IMG_1678 IMG_1679 IMG_1680 IMG_1701 IMG_1705 IMG_1707

`