ПРАЗНИЧНО ШЕСТВИЕ ЗА 24 МАЙ В БЕЛОГРАДЧИК - Виж повече   |  ЗАПОЧНА ПРОДАЖБАТА НА БИЛЕТИ ЗА ЛЕТНИЯ ФЕСТИВАЛ „ОПЕРА НА ВЪРХОВЕТЕ – БЕЛОГРАДЧИШКИ СКАЛИ“ 2019 - Виж повече   |  

ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА 3-ТИ МАРТ  В БЕЛОГРАДЧИК

IMG_1561С издигането на националния флаг и под звуците на държавния химн започна в Белоградчик тържественото честване на 3-ти март – Национален празник на Република България. Заупокойна молитва в памет на жертвите отслужи свещено иконом Рафаил. В знак на признателност към саможертвата на героите бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите във войните.

Слово по случай празника произнесе кметът на общината Борис Николов: „На 3 март намираме онези сериозни основания за високо национално самочувствие и гордост. Защото „свободата не ни е дар“. Защото за нея българските революционери висяха по бесилките и гниеха в затворите на Анадола“. Той пожела още днешните държавници и политици да отстояват по категорично интересите на нашата страна.

 По повод на празника Мирослава Чавдарова – председател на Общинския съвет, заяви: „В 13-вековната история на България има много дати, които добре помним. Има дати, пропити с болка и покруса, но има дати, запечатали гордост и слава. Една от най-светлите, най-забележителните е трети март 1878 година – денят на Освобождението на България от Османско робство, в който беше възродена българската държава“.

Отбелязването на 3 март продължи  с богата културна програма. Началото бе поставено от духов оркестър при Народно читалище „Развитие – 1893г.“, който изпълни военни и патриотични маршове. Впечатляващо бе участието на мъжки камерен хор „Белоградчик“ към местното читалище, изпълнили възрожденски песни.  Присъстващите се насладиха на таланта на представителите на Детския комплекс – школа за народни танци, клуб „Художествено слово“, клуб „Млади възрожденци“ към Младежки дом и  вокална група „Пей сърце“ към клуб на пенсионера „Мадона“. Изключително топло и с много настроение и емоция бе посрещната представената композиция от възпитаниците на Детска градина „Иглика“.

Пресслужба община Белоградчик

IMG_1581IMG_1576 IMG_1556 IMG_1616

`