ПРОГРАМА НА БЕЛОГРАДЧИШКИ ПАНАИР 2019 - Виж повече   |  ЗАПОЧНА ПРОДАЖБАТА НА БИЛЕТИ ЗА ЛЕТНИЯ ФЕСТИВАЛ „ОПЕРА НА ВЪРХОВЕТЕ – БЕЛОГРАДЧИШКИ СКАЛИ“ 2019 - Виж повече   |  

ДЕБЮТАНТ В РИТУАЛА, ИЗВАДИ СВЕТИЯ БОГОЯВЛЕНСКИ КРЪСТ ОТ ВОДИТЕ НА СТАКЕВСКА РЕКА

IMG_1228С празнична литургия и Велик водосвет, отслужени от свещеноиконом Рафаил, в местния храм „Св. вмчк. Георги Победоносец” започнаха празниците за  Богоявление /Йордановден/ в община Белоградчик.

Въпреки мразовития зимен ден, мнозина предпочетоха да посетят и село Горен Чифлик, за да участват в ритуала по изваждането на Богоявленския  Кръст от водите на река Стакевска. Тук при Асенов вир ритуалът се провежда за десета поредна година.

Символичен домакин бе кметският наместник на селото Савина Спасова като присъстваха кметът на община Белоградчик Борис Николов и неговият заместник Антон Трифонов.

След празничния водосвет, отслужен от свещеноиконом Рафаил – архиерейстки наместник на Белоградчишка духовна околия, Кръста бе хвърлен в реката. Мигновено в ледените води се потопиха смелчаците – Бисер Кръстанчов и Петър Цолов – най-активните и с дългогодишен опит участници, а компания им направиха братята Цветомир и Николай Младенови.

Късметът да извади Светия Кръст споходи един от дебютантите Цветомир, който се оказа най-съобразитилен и точно се ориентира в създалата се ситуация.

Кметът Борис Николов награди с грамота и парична премия участниците за техния кураж да участват в надпреварата за Богоявленския кръст. Той благодари на младите хора и им пожела здраве, благополучие и успешна нова година и поздрави именниците в празничения ден.

Пресслужба община Белоградчик

IMG_1222 IMG_1224 IMG_1242 IMG_1244

`