ТУРЛАЦИ И ТОРЛАЦИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СЪРБИЯ СЕ СРЕЩНАХА В САЛАШ И БЕЛОГРАДЧИК - Виж повече   |  ГРЕЙНАХА СВЕТЛИНИТЕ НА КОЛЕДНАТА ЕЛХА В БЕЛОГРАДЧИК - Виж повече   |  

КОЛЕДНИ ОБИЧАИ ПРЕДСТАВИХА В БЕЛОГРАДЧИК

IMG_1080Коледни обичаи, пресъздадени от фолклорната група при пенсионерския клуб „Мадона“, оживяха в Белоградчик. Малки и големи се потопиха в атмосферата на народната традиция за Бъдни вечери Коледа.Празникът започна с изпълнения на танцов състав от Школата по народни танци към Детски комплекс.

Клуб „Млади възрожденци при СУ „Христо Ботев“ с ръководител Соня Петрова представи сценката „Сребърният ключ“. Символично старата година предава ключът на новата с пожелания за успехи и берекет.

Фолклорната група към пенсионерския клуб с ръководител Пенка Христова пресъздаде обичая за Бъдни вечер, когато цялото семейство се събира с много надежди здравето, късмета и плодородието да влезнат и в тяхната къща. Този красив празник оживя в Белоградчик с топлината на огнището, с пъстротата на шарените черги и носии, с аромата на вкусните постни гозби и с очакването веселите коледари да потропат на вратата. „За трапезата в рождественската нощ трябва да се приготвят питка – за богатство, мед – за сладост, вино – за сила, чесън против уроки, пълнени чушки, сърми, запечен боб, тиква и запалена свещ – символ на светлината от Раждането на Христос.  Домът трябва да се прекади с надеждата Бог да го благослови” – такива бяха думите на двете водещи, които въведоха присъстващите в празника, автентичен и изпълнен с любов във всеки детайл.  Децата и многобройната челяд са насядали около богатата постна трапезата с наричания годината да е плодовита и благодатна. Първото парче от разчупената пита е за Богородица, второто за стопаните, а след това и по залче и на всички присъстващи. Сребърната пара от питката се падна на едно момче – символично на новото поколение, което де пренесе хубавата традиция във своето време. Веселието дойде с появата на коледарите – мъжете от мъжката певческа група, с заричанията и веселите пожелания.

В края на обичая присъстващите бяха поканени да вкусят от отрупаната с постни ястия трапеза, приготвена от жените в пенсионерския клуб. Те пресъздават обичая с радост  и желание да го предадат на младите – в лицето на танцьорките от танцовия състав, на многото деца, майки и граждани. Всички с умиление наблюдаваха прекрасната българска традиция, зареждаща с топлота, човечност и надежда.

Борис Николов – кмет на община Белоградчик,  благодари за пресъздадената традиция и положените много труд и усилия от страна на участниците в обичая и пожела весели празници.

Пресслужба община Белоградчик

IMG_1061IMG_1071 IMG_1096 IMG_1108

`