ЗАПОЧНА ПРОДАЖБАТА НА БИЛЕТИ ЗА ЛЕТНИЯ ФЕСТИВАЛ „ОПЕРА НА ВЪРХОВЕТЕ – БЕЛОГРАДЧИШКИ СКАЛИ“ 2019 - Виж повече   |  

ДЕНЯТ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ В БЕЛОГРАДЧИК

IMG_0539Денят на народните будители отбеляза Белоградчик в салона на Народно читалище „Развитие-1893 г.“. В приветственото си словото Борис Николов – кмет на община Белоградчик, сподели: „Вярвам, че днес ще си спомним с почит, уважение и с възхищение за всички онези достойни българи – просветни дейци, революционери и обикновени хора, за онези непокорни, горди българи, които учеха как се обича България и как се умира за нея. Днешният ден е един истински празник на българския дух. Затова, бих искал най-сърдечно да поздравя Вас – съвременните – учители, дейци на културата, читалищни деятели, творци от всички сфери и поколения, будителите в най-широкия смисъл на думата.“

Свещено иконом Рафаил  – архиерейстки наместник на Белоградчишка духовна околия, акцентира върху живота и делото на Паисий Хилендарски и ролята на килийните училища и духовенството за утвърждаването на българската духовност през годините. Той пожела всички заедно – държава, семейство и църква да обединят и съсредоточат своите усилия против очуждаването и за формиране на исконни човешки добродетели у подрастващите.

За значението на честването Деня на народните будители – книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал, говори в своето слово Гергана Тодорова от Клуб „Млади възрожденци“ към СУ „Хр. Ботев“.

На участниците в празника бе представена тематична и разнообразна културна програма. С много радост и усмивки бе посрещнато представянето на децата от предучилищна група „Калинки“ на детска градина „Иглика“, които представиха литературно-музикална композиция.

Собствени стихотворения рецитираха Георги Найденов и Васил Иванов от Литературен клуб „Георги Савчев“ към НЧ „Развитие-1893г“. Специално за празника ВИГ „Чаровни години“ и вокална група „Пей сърце“ изпълниха възрожденски и патриотични песни. Народни танци представиха формации на школа „Народни танци“ към Детски комплекс, а програмата завърши с изпълнения на ВИГ „Феникс“ заедно с вокални изпълнители към читалището.

Пресслужба община Белоградчик

IMG_0527 IMG_0529 IMG_0532 IMG_0537 IMG_0547 IMG_0554 IMG_0560 IMG_0582

`