ПЕТИ НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ФЕСТИВАЛИТЕ НА АЛТЕРНАТИВНОТО КИНО „СУПЕРПРИЗ“ – БЕЛОГРАДЧИК -2018

IMG_0469Петият национален фестивал на фестивалите – „Суперприз Белоградчик” 2018 на Алтернативното кино, организиран от НЧ „Развитие – 1893г.“ с подкрепата на Община Белоградчик и със съдействието на Федерация Алтернативно кино, се проведе на 27 и 28 октомври 2018 година  в салона на читалището в града под скалите.

Фестивалът има за цел по най-демократичен, открит и обективен начин да демонстрира постиженията на българското алтернативно кино, да очертае върховите достижения в национален мащаб и да съдейства при избирането на филми за българските национални програми и конкурси в чужбина.

Представените филми са създадени в периода 2014 – 2018 година. Дванадесет киноклубове от страната, сред които и кино-видео клуб „Ведерник“ към НЧ „Развитие- 1893г.“- Белоградчик, се представиха с избрана филмова програма до 60 минути екранно време, а индивидуалните участници до 30 минути.

На 27 октомври в 17 часа, Валери Цветков – председател на местното читалище, се обърна с кратко встъпително слово към участниците във форума, преряза лентата и обяви филмовия фестивал за открит. Заместник кметът на общината Антон Трифонов приветства участниците и гостите на фестивала: „Нека вашите творби през двата фестивални дни се съизмерват с върховете на нашите скални величия, а за всички вас почитателите на това водещо изкуство пожелавам приятни и интересни часове с посланията на филмите. На всички гости пожелавам приятно пребиваване в нашия град, творческо зареждане и нови вдъхновяващи творби до следващия фестивал.“ За участниците и гостите на филмовия форум Школа по народни танци към Детски комплекс представи български народни хора.

След това започна излъчването на филмите от първия блок, който включваше творбите на кино-видео клуб „Ведерник“ – „Сграда от бъдещето“, „Прекършена обич“, „Храмът“ и „Хаджи Мара“ и „В парка“.   

След прожекция и на филмите от втория конкурсен блок, компетентното жури с председател Иван Павлов – председател на Съюза на българските филмови дейци, и членове – проф. Венелин Грамадски – член на УС на СБФД, и Валери Цветков – председател на НЧ „Развитие-1893г.“, се оттегли на заседание за определяне на наградените от участвалите общо 52 творби, като заелите призови места получават плакет и грамота.

В крайното класиране два от филмите на Кино-видео клуб „Ведерник“ – „Прекършена обич“ и „Храмът“, заеха съответно І-во и ІІ-ро място.

Пресслужба Община Белоградчик

44884003_2217173401640325_4668345403089879040_nIMG_0444IMG_0450 IMG_0465 IMG_0481

Достъп за хора с увреждания

Радио Белоградчик

ОУП на община Белоградчик

СИГНАЛИ ЗА КОРУПЦИЯРУСЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ "АНГЕЛ КЪНЧЕВ", ФИЛИАЛ ВИДИН

РУ

https://www.facebook.com/