ДОМАШЕН СОЦИАЛЕН ПАТРОНАЖ и ДЕТСКА МЛЕЧНА КУХНЯ

“ДОМАШЕН СОЦИАЛЕН ПАТРОНАЖ” е социална услуга, създадена за изхранване по домовете на самотно живеещи възрастни хора и такива с увреждания. Капацитетът му е 120 места. Обслужваните потребители са от град Белоградчик и всичките села на територията на общината. Основната цел на услугата е оказване на социална подкрепа на нуждаещите се лица в общността.

Храната се доставя всеки делничен ден по домовете на потребителите от разносвачи – служители на патронажа, които при нужда се ангажират и с доставка на лекарства и други стоки от първа необходимост. Тя се приготвя по предварително изготвено меню, а всяка сряда се включва кисело мляко. Предвиден е и по един хляб на ден. Ежедневно се хранят и лица на диетично меню и типов хляб. Приготвената храна се предлага в еднократни купи или оборотна посуда.

Цената на предлаганата храна по услугата Домашен социален патронаж не е обвързана с размера на пенсията, а се заплаща единствено реалната цена на приготвената храна.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА ЗАПИСВАНЕ:

  1. Удостоверение от НОИ за размера на пенсията;
  2. Медицинско свидетелство от личен лекар за записване на социален патронаж;
  3. Копие от лична карта.

Документи се приемат всеки делничен ден от 8.00 ч. до 13.00 ч. в Домашен социален патронаж, който се помещава в сградата на МБАЛ „Проф. Георги Златарски“ – Белоградчик, ул. „Христо Ботев”№ 34.

„ДЕТСКА МЛЕЧНА КУХНЯ“ в Белоградчик функционира като част от ДГ „Иглика“ и се помещава в сградата на детската ясла на ул. „Александър Батенберг” № 6. Предоставяната храна за най-малите включва първо, второ и десерт (без хляб).  Необходимият документ за записване е Карта за зачисляване на диетично хранене,  попълнена и подписана от личния лекар, предварително дадена заявка на място и предоставени стъклени буркани с винт.

Месечната такса се изчислява според броя на дните, в които е ползвана услугата, и цената на храноденя.