ПРОГРАМА НА БЕЛОГРАДЧИШКИ ПАНАИР 2019 - Виж повече   |  ЗАПОЧНА ПРОДАЖБАТА НА БИЛЕТИ ЗА ЛЕТНИЯ ФЕСТИВАЛ „ОПЕРА НА ВЪРХОВЕТЕ – БЕЛОГРАДЧИШКИ СКАЛИ“ 2019 - Виж повече   |  

ХРАМОВ ПРАЗНИК В СЕЛО САЛАШ

IMG_0262Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници. На този ден миряни от белоградчишкото село Салаш  и техни гости се събират в църковния двор, за да честват празника на местния храм „Успение на Пресвета Богородица“. Построена в далечната 1843 година, черквата не е разрушавана и е една от най-запазените в региона.

Архиерейсткият наместник на Белоградчишка духовна околия – отец Рафаил, отслужи празничен водосвет за здраве и благоденствие и освети празничния курбан, който бе раздаден на всички дошли да почетат празника. Гост на събитието бе Борис Николов- кмет на община Белоградчик.

Поздрав към участниците в празника поднесе и кметът на с. Салаш – Румяна Алексиева. Тя благодари на всички присъстващи за участието в празника и поздрави именниците. Сподели, че тази година се полага началото на една традиция като храмовия празник ще се отбелязва ежегодно.

Деца с корен от селото и подготвени от Даниела Иванова – библиотекар в местното читалище, представиха подходяща културна програма и заслужено получиха продължителни аплодисменти за своите изпълнения.

Пресслужба община Белоградчик

IMG_0249 IMG_0258 IMG_0263 IMG_0272

 

`