В БЕЛОГРАДЧИК ЧЕСТВАХА ПРАЗНИКА НА ГРАДА „ПЕТРОВДЕН“ И ПРОВЕДОХА ТРАДИЦИОННИЯ ПАНАИР

IMG_0010Със сигурност и тази година Празникът на Белоградчик и Традиционния белоградчишки панаир датиращ от 1906 година, наситени с много културни прояви са донесли на белоградчичани и гостите на града много радост, веселие, емоция и позитивни вълнения. Общинското ръководство се съобрази с желанието на преобладаващата част от населението на града, панаирът да се провежда на централния площад, като по този начин се дава възможност за посещението му от повече хора. Това отбеляза в своето слово и кметът Борис Николов в деня на неговото откриване.
Честта първи да открият културната програма тази година се падна на Мъжки камерен хор „Белоградчик“ към НЧ „Развитие- 1893г.“, а датата съвпадна с навършване на 3-години от тяхното създаване. Програмата продължи с изпълнението на Състав за руски и цигански песни и романси „Берьозка“ при НЧ „Димитър Вълнев – 1903г.“, с. Расово, област Монтана и солисти на Гвардейски духов оркестър с вокален изпълнител Ана – Мария, която създаде много настроение с изпълнението на хороводни народни песни от различни фолклорни области на страната.
Гости за Празника на града „Петровден“ бяха народният представител от ПГ „БСП за България“ Цветан Топчиев, Видинският владика Даниил и духовници от Видинска епархия, проф. Димитър Синьовски и Мишел Николич- зам кмет на община Княжевац и Владан Радованович- координатор за трансгранично сътрудничество в побратимената община. След официалните слова, бяха прочетени и Поздравителни адреси от името на Президента на Р. България и Министър-председателя Румен Радев и Бойко Борисов. Кметът Борис Николов връчи почетни грамоти за постигнати високи резултати на представители в областта на бизнеса, образованието и културата.
По-късно вечерта бе подписан и Протокол за провеждането на Международния събор на прохода „Кадъ Боаз“, който тази година ще се състои от 20 до 22 юли и ще премине под знака на 50-годишния юбилей от подписването на Договор за приятелство и сътрудничество между общините Белоградчик и Княжевац.
Празникът бе удостоен с подобаваща културна програма от танцови формации към Детски комплекс Белоградчик и концертите на Цветелина и „Вени и Сашо“ – Монтана, които създадоха истинска празнична атмосфера с много хора и песни.
Наситен с много културни прояви бе и съботния ден, в рамките на който от 10.00ч. до 16.30 часа се състоя Фолклорния фестивал „От Тимок до Искър“ с рекорден брой участници за последните години. Вечерната програма започна с песните на Вокално-инструментална група „Чаровни години“, заели второто място в наскоро проведения Национален фестивал на старата градска песен „Красив роман е любовта“ в Созопол. Възхитително бе представянето на Танцов ансамбъл „Северняци“ и вокална група към Обединен детски комплекс „Ние врабчетата“ – Монтана, които представиха 75- минутна програма от народни танци и песни. Популярни народни хороводни песни представи Веселка Стамболиева, а всички любители на балканските песни и ритми имаха възможността и удоволствието да видят концерта на Бобан Здравкович.
В последния от панаирните дни бе представен Духовият оркeстър в Белоградчик към НЧ „Развитие- 1893г.“, който следващата година ще чества своя 40-годишен юбилей, а неговият диригент Ангел Джунински ще отбележи 50-годишен юбилей, откакто се занимава с музикална дейност.
Тези дни се проведоха и някой съпътстващи инициативи – Литературно четене, организирано от Литературен клуб към НЧ „Развитие- 1893г.“, съвместно с дружеството на писателите – Видин и също Традиционен шахматен турнир в Хотелски комплекс „Скалите“, организиран от Шахматен клуб „Найден Войнов“ – Видин.
Богатата и разнообразна културна програма в дните на панаира със сигурност е удовлетворила вкусовете и на най-капризните посетители.
Пресслужба община Белоградчик

IMG_0062IMG_0073IMG_0027

Достъп за хора с увреждания

Радио Белоградчик

ОУП на община Белоградчик

СИГНАЛИ ЗА КОРУПЦИЯРУСЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ "АНГЕЛ КЪНЧЕВ", ФИЛИАЛ ВИДИН

РУ

https://www.facebook.com/