„БАЛ С МАСКИ“ В БЕЛОГРАДЧИК - Виж повече   |  НА „ТРИФОН ЗАРЕЗАН“ В БЕЛОГРАДЧИК - Виж повече   |  

БЪЛГАРО-СРЪБСКА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО АСТРОНОМИЯ В БЕЛОГРАДЧИК

IMG_0151В Хотелски комплекс „Скалите“ в Белоградчик се провежда четири дневна Българо-сръбска астрономическа конференция. Професор д.ф.н. Николай Томов, родом от Белоградчик и един от организаторите на форума сподели, че тя е ХІ- юбилейна конференция, защото първата е проведена преди 20 години отново в града под скалите. Програмата предвижда да се състоят пет сесии – „База данни и астроинформатика“, „Слънце и слънчева система“, „Звезди и звездна еволюция“, „Галактики и космология“ и постерна сесия. Стана ясно, че тази година са поканени и научни работници от Русия и Украйна.

Проф. Милан Димитриевич от Сърбия разказа за поставеното начало на Балканското научно сътрудничество в областта на астрономията, когато той и неговият колега доцент Милчо Цветков стават инициатори за провеждането на първата Бългорско-сръбска конференция през 1998г. От този момент двете страни поддържат регулярен контакт, а на всеки две години провеждат конференции по тази толкова древна и фундаментална наука, каквато е астрономията, според професор Семов.

Гост на форума бе Борис Николов – кмет на община Белоградчик, който отбеляза, че е горд с обсерваторията в Белоградчик, която е построена с много труд, усилия и патриотизъм още в далечната 1961 година и е една от забележителностите на града. Също през годините тук са регистрирани редица научни открития, добили популярност в науката. Той пожела успешна и ползотворна работа на творците в науката и анонсира природните забележителности в общината, като горещо им препоръча да ги посетят.

Пресслужба община Белоградчик

IMG_0143 IMG_0146 IMG_0147 IMG_0153

`