ПОЕТИЧНА ВЕЧЕР, ПОСВЕТЕНА НА ТВОРЧЕСТВОТО НА РОБЕРТ БЪРНС - Виж повече   |  „БЕЗПРЕДЕЛНИЯТ КОСМОС НА ЧОВЕШКИЯ УМ“ - Виж повече   |  

ПРИЕМ В ПОСОЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В БЕЛГРАД, РЕПУБЛИКА СЪРБИЯ

IMG_0117Посланикът на България в Белград, Р. Сърбия, Н.Пр. Радко Влайков даде прием по повод председателството на Р. България на Съвета на Европейския съюз и отбелязването на 50- годишен юбилей от подписването на Договор за приятелство и сътрудничество между общините Белоградчик и Княжевац.

В събитието участваха дипломати от 30 чуждестранни посолства в сръбската столица, Едвин Сугарев – генерален консул в Ниш, делегации на двете общини в състав Борис Николов и Росен Младенов, кмет и заместник кмет на община Белоградчик, и Миодраг Ивкович и Владан Радованович – председател на общинския съвет на община Княжевац и координатор за трансгранично сътрудничество в общината, както и студенти от факултета по български език на Белградския университет.

Посланикът на България се обърна с приветствено слово към всички участници във форума и сподели своето задоволство от факта, че точно в този ден на такава бележита дата – 9-ти май, има възможността да посрещне в посолството важни гости. Акцент бе поставен и на факта, че нашите две страни вървят по един и същи път и че България напълно подкрепя и помага на своята западна съседка в направения й избор на развитие. Много позитивни бяха и неговите коментари по повод установените прекрасни добросъседски взаимоотношения и продължително сътрудничество между двете побратимени общини.

По конкретно за деловите контакти говориха ръководителите на двете общински делегации. Кметът Борис Николов акцентира на реализираните проекти по линия на местните власти, както и тези в сферата на образованието, на неправителствените организации, а по един от тях е написан от смесен авторски състав Сръбско-български и Българо-сръбски речник. Стана дума за най-големия Традиционен международен събор на Балканите, който води своето начало от 1925 година. Градоначалникът благодари на посланик Влайков за предоставената възможност да участва в толкова важно събитие точно в Деня, когато международната общественост отбелязва Денят на Европа и Денят на Победата и за пълната подкрепа и съдействие за разкриване на ГКПП на прохода „Кадъ Боаз“. Той се срещна и с ръководителите на студентите, които изучават български език, а в разговора помежду им се стигна до договорености за провеждане на краткосрочна учебна практика в града под скалите.

Всички участници в приема истински се наслаждаваха на популярни творби класическа музика в изпълнение на камерен състав на Симфониета – Видин и дегустираха вина на местни изби от Белоградчик и Княжевац.

Пресслужба Община Белоградчик

IMG_0109 IMG_0120 IMG_0121 IMG_0128 IMG_0131 IMG_0134

`