ПОЕТИЧНА ВЕЧЕР, ПОСВЕТЕНА НА ТВОРЧЕСТВОТО НА РОБЕРТ БЪРНС - Виж повече   |  „БЕЗПРЕДЕЛНИЯТ КОСМОС НА ЧОВЕШКИЯ УМ“ - Виж повече   |  

9 МАЙ – ДЕН НА ЕВРОПА И ДЕН НА ПОБЕДАТА НАД ХИТЛЕРОФАШИЗМА

IMG_1578Белоградчик отбеляза 9 май – Денят на Европа, Денят на победата над Хитлерофашизма и 73-тата годишнина от края на Втората световна война.

Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. 9 май е свързан и с мира – Деня на победата над фашизма във Втората световна война.

В Белоградчик тазгодишното общоградско тържество започна с химна на България и химна на Европа на централния площад „Възраждане”. Антон Трифонов – заместник кмет на община Белоградчик, приветства гостите по случай празника и отбеляза, че без извоюваната победа, днес ние нямаше да можем да градим съвременна и обединена Европа. Ето защо е необходимо да отдадем нужната чест на загиналите герои и ветераните от Войната и да съхраняваме историческата памет.

Слово пред гражданите и учениците произнесе и офицерът от запаса подполковник Милчо Манолов – председател на Съюза на ветераните от войните и председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в община Белоградчик.

Венци и цветя пред паметника на загиналите бяха поднесени от Общинска администрация Белоградчик, офицерът от запаса подполковник Милчо Манолов, пенсионерски клуб „Мадона”, децата от СУ „Христо Ботев”, НУ „Васил Левски” и ДГ „Иглика”.

Празничната програма продължи с изпълнение школа по Народни танци към Детски комплекс и изпълнение на вокална група „ Пей сърце ” към Клуб на пенсионера „ Мадона ”.

Пресслужба на Община Белоградчик

IMG_1541 IMG_1554 IMG_1565 IMG_1568 IMG_1574 IMG_1589

`