ПОЕТИЧНА ВЕЧЕР, ПОСВЕТЕНА НА ТВОРЧЕСТВОТО НА РОБЕРТ БЪРНС - Виж повече   |  „БЕЗПРЕДЕЛНИЯТ КОСМОС НА ЧОВЕШКИЯ УМ“ - Виж повече   |  

ХРАМОВ ПРАЗНИК В БЕЛОГРАДЧИК

IMG_0088Още от ранна сутрин в църковния двор на храма в Белоградчик започваха да се стичат миряни. Поводът е честването на неговия празник „Св. вмчк Георги Победоносец“ и 150 години от построяването му.

Празничната света Литургия бе оглавена от Видинския митрополит Даниил в съслужение със свещено иконом Рафаил и духовници от Видинска епархия.

В края на богослужението Видинският владика благодари за съпричастността на миряните, дошли да почетат празника на храма и забележителната годишнина от неговото построяване като им пожела в бъдеще все така до посещават това свята място и да намират тук духовна полза, покой и спасение.

Според свещеноиконом Рафаил – архийерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, храмът е построен през 1868г. При ремонтни дейности на северната фасада се е появил надпис,  указващ тази година. Най – вероятно това е годината на построяването на храма в Белоградчик и затова тази година се честват 150 години.

По повод на юбилейната годишнина, кметът на община Белоградчик Борис Николов подари на храма икона на „Св. Нектарий Егински“.

Всички миряни опитаха вкусно приготвения празничен курбан. Продуктите за празничната трапеза са дарение на добри хора, които не желаят имената им да бъдат споменавани.

Пресслужба община Белоградчик

IMG_0084 IMG_0093 IMG_0097 IMG_0098 IMG_0100 IMG_0102

 

 

`