„БАЛ С МАСКИ“ В БЕЛОГРАДЧИК - Виж повече   |  НА „ТРИФОН ЗАРЕЗАН“ В БЕЛОГРАДЧИК - Виж повече   |  

НА „БАБИНДЕН“ В БЕЛОГРАДЧИК

IMG_0003Водени от родолюбиви чувства за съхраняване и предаване за поколенията на традициите и обичаите, Клубът на пенсионера „Мадона“ със съдействието на община Белоградчик направи възстановка по народния обичай „Бабинден“. По повод Деня на родилната помощ Борис Николов – кмет на община Белоградчик, отправи Поздравителен адрес до д-р Румяна Цонева – Началник АГО в общинската болница.

Сред гостите на празника бе секретарят на общината Албена Бакалеева. В залата бяха представители на медицинския персонал на АГО от здравното заведение в града, също и такива отработили по-няколко десетилетия в отделението на местната болница.

В основата на възстановката на стародавния народен обичай бе фолклорната група към Клуба на пенсионера „Пей сърце“. В представената тематична литературно-музикална композиция звучаха много стихотворения и песни, посветени на жената – съпруга, майка, баба и на семейството. На такъв празник естествено е в центъра на вниманието да бъде бабата, чиято роля прекрасно изпълни акушерката Иванка Генова. В миналото именно бабите са били първите помощници на родилките. Бабите са дарявали най-големия дар в живота на човека.

Сред главните действащи лица във възстановката бе и Милена Милкова с двете си деца – София на 6 години, и Цветомир на годинка и половина, които се представиха изключително успешно.

Амбициозното представяне на всички участници в ритуала позволи да бъдат отработени всички елементи от народния обичай, който донесе на присъстващите много усмивки и вълнуващи позитивни преживявания.

Секретарят на общината Албена Бакалеева изказа много топли и прочуствени думи в знак на почит и уважение към присъстващите представители на медицинския персонал, на които подари цветя.

Първото хоро, след това на бабата, поведе Параскева Иванова Тодорова, която има две деца, четири внука и шест правнука.

Пресслужба Община Белоградчик

IMG_0007 IMG_0025 IMG_0042 IMG_0061 IMG_0067

`