ТЕМАТА ЗА ЕСЕНТА ПРЕДСТАВИ ЛИТЕРАТУРНИЯ КЛУБ В БЕЛОГРАДЧИК - Виж повече   |  БЕЛОГРАДЧИК БЕ ДОМАКИН НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФОРУМ – „ГЕОПАРКОВЕТЕ И МОДЕРНОТО ОБЩЕСТВО“ - Виж повече   |  

ЗАСЕДАНИЕ НА КОНСУЛТАТИВНИЯ СЪВЕТ ПО ТУРИЗЪМ В БЕЛОГРАДЧИК

IMG_0351В Белоградчик се проведе работна среща на Консултативния съвет по туризъм с участието на кмета на общината Борис Николов, Росен Младенов – зам. кмет на общината, служители на туристическия информационен център, представители на туристическия бранш, Десислава Обретенова – секретар на Областния консултативен съвет по туризъм на област Видин, и  Валентина Александрова – представител на Асоциацията на екскурзоводите в България.

По първа точка от дневния ред на форума бе проведен избор за секретар на Консултативния съвет, поради напускането на досегашния – Илияна Стефанова. Единодушно бе подкрепена кандидатурата на Иванка Стоянова.

Росен Младенов представи отчет за многото на брой и разнообразни по съдържание дейности в областта на туризма през 2017 година. Отчетено бе участието на представители на община Белоградчик в Международната туристическа борса „Ваканция/Спа Експо“, заедно с останалите общини от област Видин. Продължена е традицията по организиране на състезание по мотокрос в местността „Чачин камък“, съвместно с Любомир Гайтански- местен жител и любител на този вид спорт и ЕТ „МЦ- Цветан Михайлов“, което вече се провежда ежегодно.

През месец март на миналата година по инициатива на община Белоградчик са проведени два инфотура. Единият с участието на представители на туристическия бранш и с подкрепата и партньорството на Асоциацията на екскурзоводите в България за представители на туроператорски фирми от регионите на Варна и Бургас, с цел презентиране на нови туристически атракции: „От Скалите до Джердабската клисура на Дунав – пещерни легенди от перото на реката.“ Над четиридесет представители на различни туристически организации се запознаха с инфраструктурата, услугите и атракциите, които са на разположение на гостите на Белоградчик и населените места от общината. Второто информационно пътуване с участието на винарските изби от сдружение Нортикум, представители на туристическия бранш и с подкрепата и партньорството на Асоциацията на екскурзоводите в България бе организирано за представители на туроператорски фирми от България, с цел презентиране на винарските изби, произвежданото от тях вино и нови туристически атракции под мотото „В кое вино е истината?“. Освен регионите на Видин и Белоградчик, участниците са се запознали и с изби в Неготинска крайна на Сърбия. Целта е организирането и предлагането на съвместни туристически и винени пакети на винарски изби и исторически обекти от двете страни на границата.

През ноември е организирано и проведено учебно пътуване до Република Сърбия с цел ПЪТУВАЩА ЛЕКТОРИЯ за местни екскурзоводи и музейни служители от град Белоградчик „Екскурзоводските местни беседи и обслужване в цялостните туристически маршрути и продукти“. Освен посещението на туристически обекти по време на пътуването са представени беседи: „Особености при преминаване на гранични зони – умора на туриста“, „Поведение на туристи в туристически обекти, изискващи специален режим на движение – пещери, пресечен и воден терен, строителни и химически обекти“, „Контрол на местните екскурзоводски беседи в целодневен туристически продукт с комбинация България – чужбина“.

При изключителен интерес е преминал втория летен фестивал „Опера на върховете” в периода 21.07 – 06.08.2017 г. Спектаклите са посетени от 5 100 зрители.

Бе отбелязано, че постоянно се усъвършенства информационното обезпечаване на туристическата дестинация – Изработване на рекламно – информационни материали: информационни табели, указващи местонахождението на туристическите обекти на територията на общината; флаери на български и английски езици за пещерите „Магура“ и „Козарника“, Историческия музей и Природонаучния музей, а беседите за Белоградчишката крепост и пещера „Магура“ графично оформени и преведени на английски, немски и руски езици се предлагат на туристи, за които не е осигурено или не желаят екскурзоводско обслужване. Всички туристически обекти на територията на община Белоградчик вече са част от платформата „I love Bulgaria”.

Представена бе и Справка за изразходените средства в размер на 10 770.63 лв от събрания туристически данък от община Белоградчик през 2017г. Реализираните нощувки на територията на общината бележат ръст за 2017 г. и са малко над 20 000 по данни от месечните декларации по чл. 116, ал.3 от Закона за туризма, а 107 785 посетители са посетили туристическите обекти в Белоградчик – крепостта, пещера Магурата, исторически и природонаучен музеи и художетсвената галерия.

Членовете на консултативния съвет обсъдиха и Програмата за развитието на туризма през 2018 година, а най-разгорещени дебати предизвика въпросът с обезпечаването на добре подготвени екскурзоводи за пещера „Магура“, като е предвидено закупуване на служебен автомобил за превозването им и на касиерите до туристическия обект и обратно до града.

Стана ясно, че тази през 2018 г. летния фестивал „Опера на върховете“ ще се състои през втората половина на юли, а състезанието по колоездене – велорали „Rocks’N Roll“ ще се проведе на 01 април.

Пресслужба Община Белоградчик

IMG_0329 IMG_0341 IMG_0349

`