МАРИО ТИХОМИРОВ ИЗВАДИ СВЕТИЯ БОГОЯВЛЕНСКИ КРЪСТ ОТ ВОДИТЕ НА СТАКЕВСКА РЕКА

IMG_0259С празнична литургия и Велик водосвет, отслужени от свещеноиконом Рафаил, в местния храм „Св. вмчк. Георги Победоносец” започнаха празника за  Богоявление в община Белоградчик.

Мнозина посетиха и село Горен Чифлик, за да участват в ритуала по изваждането на Богоявленския  Кръст от водите на река Стакевска. Тук при Асенов вир ритуалът се провежда за девета поредна година след 63-годишно прекъсване.

За сериозния интерес към събитието спомогна и топлото време с температура от 12 градуса. Тук бе и кметът на община Белоградчик Борис Николов. Символичен домакин бе кметският наместник Савина Спасова.

След празничния водосвет, отслужен от свещеноиконом Рафаил – архиерейстки наместник на Белоградчишка духовна околия, Кръстът бе хвърлен във водите на Стакевска река. След него във водата скочиха смелчаците – Бисер Кръстанчов, Марио Тихомиров и Невен Димитров, с по няколко годишен опит от участия през последните години. Металният Кръст се заби в дъното на Асенов вир, което принуди смелите плувци да се гмуркат по няколко пъти, докато го намерят.

Късметът да извади Светия Кръст споходи Марио Тихомиров, героят от преди няколко години, който като възпитаник на ДДЛРГ „Надежда“ спаси живота на свой съученик, попаднал в дупка сред Белоградчишките скали.

Кметът Борис Николов награди с грамота и парична премия участниците за техния кураж да участват в надпреварата за Богоявленския кръст. Той благодари на младите хора и им пожела здраве, благополучие и успешна нова година и поздрави именниците в този празничен ден.

Специална благодарност бе изказана и на Даниел Цветанов – благодетел спомогнал за провеждането на събитието.

Пресслужба община Белоградчик

IMG_0240 IMG_0253 IMG_0264 IMG_0270

Достъп за хора с увреждания

Радио Белоградчик

ОУП на община Белоградчик

СИГНАЛИ ЗА КОРУПЦИЯРУСЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ "АНГЕЛ КЪНЧЕВ", ФИЛИАЛ ВИДИН

РУ

https://www.facebook.com/