ТЕМАТА ЗА ЕСЕНТА ПРЕДСТАВИ ЛИТЕРАТУРНИЯ КЛУБ В БЕЛОГРАДЧИК - Виж повече   |  БЕЛОГРАДЧИК БЕ ДОМАКИН НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФОРУМ – „ГЕОПАРКОВЕТЕ И МОДЕРНОТО ОБЩЕСТВО“ - Виж повече   |  

ИЗЛОЖБА ЗА УЧАСТИЕТО НА VІ ПЕХОТНА БДИНСКА ДИВИЗИЯ В ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ГОСТУВА НА БЕЛОГРАДЧИК

IMG_20171123_111750Гостуваща изложба за бойния път на VІ пехотна Бдинска дивизия е подредена в Художествена галерия „Вълчо Вълчев“ в Белоградчик. Експозицията под надслов „Славната Бдинска дивизия. Свещени и паметни места по бойния път на бдинци през Първата световна война“ е подготвена от териториалните структури на Държавен архив във Видин и Враца. Гости на откриването баха Росен Младенов – зам. кмет на община Белоградчик, ръководителите на държавните архиви във Враца, Видин и Монтана, председателят на инициативния комитет за организиране на събитието Радослав Божинов и подполковник Джунов – член на комитета, представители на Клуб „Млади възрожденци“ към СУ „Хр. Ботев“ и на обществеността.

В словото си главен експерт Весела Пелова от Враца подчерта, че изложбата е знак за почит и уважение към паметта и делото на нашите предци.

Посетителите имат възможност да видят фотоси от личния албум на генерал Христо Рачев Попов, командир на 6-та пехотна Бдинска дивизия, както и кадри  от фотоалбум, изготвен в дар на генерал Никола Жеков – главнокомандващ армията през войната, съхранявани в Държавен архив – Видин. Показани са снимки на паметници, издигнати в чест на участието на военните части в Първата световна война, както и архивни документи, свързани с участието на България във войната, съхранявани в Държавен архив- Враца.

Фотоизложбата ще гостува във всички населени места, свързани с бойния път на военните части на 6-та пехотна Бдинска дивизия.

Пресслужба Община Белоградчик

IMG_0067 IMG_0070 IMG_0071 IMG_0072 IMG_0077 IMG_20171123_110303 IMG_20171123_111414

`