ПРИЕМНА В БЕЛОГРАДЧИК НА МАЯ МАНОЛОВА – ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ - Виж повече   |  ПЪРВО МЯСТО И СПЕЦИАЛЕН ПРИЗ ЗА БЕЛОГРАДЧИШКИТЕ СКАЛИ И КРЕПОСТ - Виж повече   |  КОЛЕДНО-НОВОГОДИШНА ПРОГРАМА - Виж повече   |  

ЗЛАТНИ СВАТБИ В БЕЛОГРАДЧИК

IMG_3983Прекрасна съвременна инициатива, свързана с честване на „Златни сватби“ бе осъществена в Белоградчик. В празнично украсения салон на ресторант „Мислен камък“ в града и нагласени като за сватба, бяха заели своите места шест брачни двойки – Йорданка и Апостол Младенови, Лиляна и Борис Антови, Лидка и Генчо Генчеви, Любка и Николай Иванови, Николина и Живко Иванови и Витана и Тодор Бояджиеви, дошли да честват половин вековния юбилей на своята сватба и да преподпишат своя сватбен обет.

Музикалния фон, който бе като прелюдия към предстоящия прекрасен ритуал, постепенно утихна и започнаха народните танци по хороводни песни в изпълнение на танцова формация към Детски комплекс. Фолклорна група „Пей сърце“ представи литературно-музикална композиция от стихове и песни, посветени на любовта и живота.

Така се стигна до дефилирането на сватбените двойки, водени от шаферките, които заеха отредените им места за изпълнение на сватбения ритуал. След кратко представяне на всяка една от двойките, ритуалът бе поет от Борис Николов – кмет на община Белоградчик, в качеството си на длъжностно лице. Той връчи преподписаните брачни свидетелства, Поздравителен адрес и подарък от община Белоградчик на всяка  двойка.

Поздравителен адрес и подарък – икона на „Свети Мина“ – защитник и закрилник на семейството, на всички двойки връчи и Симеон Илиев – председател на пенсионерски клуб „Мадона“.

Последваха и други ритуали свързани с празника – разчупване на питата, за да се разбере кой ще командва следващите 50 години, изпиване на чаша шампанско, придружено със скандиране „Горчиво“ и целувки.

Първото сватбено хоро поведе кумът Симеон Илиев с уруглицата на рамо и естествено кумицата до него. Празникът продължи с много музика, песни и веселие .

Изключително ценно и полезно в инициативата на Клуба на пенсионера и общината бе, че както и досега в  ритуалите участват възпитаници на Детска градина „Иглика“, а също и ученици от училищата в града, и по този начин те се предават и на подрастващите.

Пресслужба община Белоградчик

IMG_0115 IMG_0122 IMG_3958 IMG_3966 IMG_3997 IMG_4001 IMG_4015 IMG_4019 IMG_4028 IMG_4044 IMG_4060

`