ИНФОРМАЦИОННО СЪБИТИЕ ПО КОМУНИКАЦИОННАТА СТРАТЕГИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ В БЕЛОГРАДЧИК

DSCN2595Албена Георгиева – областнен управител на област Видин, даде началото на първото информационно събитие по Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз през 2017 г. В срещата участваха и Елка Георгиева – зам. областен управител на област Видин, Нина Петкова и Цветко Цветков – зам. областни управители на област Монтана, Лозан Лозанов – кмет на община Димово, Александър Александров – кмет на община Ружинци, и Ваньо Костин – кмет на община Чупрене. В началото на срещата под наслов „Да възродим традициите в културното наследство в област Видин” Албена Георгиева изказа удовлетворението си от факта, че то се провежда именно в Белоградчик. „Повод за нашата среща са две много важни събития в нашия живот, в живота на нашите деца бъдещето на нашата страна и областта във всички аспекти. Първо отбелязваме десет години от членството на нашата страна в Европейсския съюз и подготовката на България за първото си ротационно председателство на Съвета на ЕС през 2018г.” – допълни областният управител.  След това тя презентира резултати от 10 – годишното члеството на България в ЕС. Присъстващите бяха  запознати и с ключови послания на българското председателство на Съвета на ЕС, общи приоритети на програмата на триото Естония – България – Австрия. Борис Николов – кмет на община Белоградчик, който е бил депутат, когато НС е гласувало присъединяването на България към Европейския съюз, сподели: „Аз имах лично честта и удоволствието 2007 г. като народен представител в четиресстия парламент лично да гласувам за присъединяването и към Европа. 240 народни представители с удоволствие и с голяма надежда гласуваха това да се случи преди 10 години. Емоциите и очакванията бяха горе – долу същите, както през 1989 г.”. Той накратко обобщи и реализираните от общината проекти, финансирани със средства от европейските програми и проекти. Информационната среща продължи с богата културна програма, в която участваха групата за стари градски песни към НЧ „Развитие-1893г.“ – „Чаровни години”, децата от Школата по народни танци към Детски Комплекс, певческата група „Пей, сърце” към клуба на пенсионера „Мадона” и децата от клуба по спортни танци към Младежкия дом.

Във втората част на събитието бяха подготвени дегустация на местни вина от винарска изба „Боровица“ и представяне на традиционни турлашки ястия, приготвени от бабите от с. Салаш.

С този проект Областна администрация – Видин цели да се опознае забележителното културно наследство на областта, ценностите в традициите ни и популяризирането им. А културата, обичаите и традициите са най – атрактивният начин за опознаване и обединяване на хората по света, а тяхното популяризиране спомага за съхранението им. Предстоят подобни информационни събития в Кула и Ново село.

Пресслужба на община Белоградчик

DSCN2592 DSCN2593 DSCN2596 DSCN2600 IMG_20171010_181711

Достъп за хора с увреждания

Радио Белоградчик

ОУП на община Белоградчик

СИГНАЛИ ЗА КОРУПЦИЯРУСЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ "АНГЕЛ КЪНЧЕВ", ФИЛИАЛ ВИДИН

РУ

https://www.facebook.com/