ЛИТЕРАТУРНА ВЕЧЕР В БЕЛОГРАДЧИК

IMG_0123В Младежки дом – Белоградчик се състоя литературна вечер, посветена на Световния ден на поезията и музиката и откриването на новия творчески сезон. Литературен клуб „Георги Савчев“ към НЧ „Развитие- 1893г.“ бе домакин на местните творци, които представиха рецитал на свои стихотворения,.

Творческата среща започна с уводните думи на председателя на Литературния клуб Ангелина Йотова. Тя направи хронологичен, исторически преглед на литературата и поезията като цитира световно известни творци и заглавия на произведения. Сред тях бяха имената и на много руски и български автори, дали своя принос в световната съкровищница.

В края на своето изложение Йотова заяви: „Темите за любовта и красотата живеят във всеки творец и до днес. Сега, човечеството е пред огромни планетарни предизвикателства и промени. Необходим е силен дух и положителна енергия за уморената от нашето неблагоразумие майка Земя. А ние, нейните деца, които тя е откърмила и отгледала с любов трябва да положим усилия да я спасим. А най-голямото предизвикателство е пред хората на духа – поети, учени и философи. Ако сега не погледнем напред, ще се върнем столетия назад. Животът е колело и всичко се повтаря.“ И завърши със стих на големия лирик на Русия Сергей Есенин:

           „Стих би надраскал всеки,

             който иска –

             за нежност, месечина и звезди.

             Но мене друго чувство

             ме подтиска,

             умът ми други мисли

             ще роди“.

Местните творци активно се включиха в културната проява, като свои стихове представиха Васил Желязков, Валя Груева, Васил, Василев, Елена Нешева, Наташа Младенова и Милка Рангелова. Теменуга Велкова прочете избрани стихове от книгата на Пламена Боянова, а Емил Миланов представи творби на поета от Видин Ненчо Славчев.

На срещата бяха представени и петима нови членове на Литертурния клуб – Емилия Григорова, Александър Тодоров, Яблена Цветанова, Маргарита Димитрова и Любчо Джунински.

Пресслужба община Белоградчик

IMG_0126 IMG_0129 IMG_0136

Достъп за хора с увреждания

Радио Белоградчик

ОУП на община Белоградчик

СИГНАЛИ ЗА КОРУПЦИЯРУСЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ "АНГЕЛ КЪНЧЕВ", ФИЛИАЛ ВИДИН

РУ

https://www.facebook.com/