НАЧАЛО НА ЖЪТВАТА В БЕЛОГРАДЧИШКО

IMG_3126За втора поредна година след прекъсване от няколко десетилетия в община Белоградчик се провежда ритуал, свързан с началото на жътвата. Този път в землището на село Сливовник.

По стародавен обичай Гален Ганчев – собственик на масива с натежали житни класове, посрещна облечените в национални носии и със сърпове на рамо жътвари. С хора, песни,  и много шеги и закачки започна и жътвата. А първата житна ръкойка естествено е за собственика. Тя е ожъната от най-сръчната и работната жътварка. След нея активно се включва и най-младата от жените. Много вещо и с много любов в ритуала участваха и мъжете, които внимателно поемаха ръкойките, пластяха и правеха снопите. Първият задължително се връзва с червена лента за добър урожай.

Много са наричанията, които се отправят – за голям берекет, високи добиви, сполука и благоденствие, а някой директно се отправят към собственика Гален Ганчев – управител на фирмата „ГЕОГРИЙНЛЕНД“ЕООД, която обработва 6 500 дка на територията на община Белоградчик, засяти с пшеница, царевица,  слънчоглед и фуражен грах. Има също и 7000 дка ливади и пасища, както и 80 крави и 140 телета, отглеждани в село Раяновци.

Свещено иконом Рафаил отслужи молебен за здраве и берекет. Накрая собственикът  плисна менчето с вода пред комбайна за спорна работа и високи успехи.

Кметът на общината Борис Николов сподели своето задоволство от факта, че с всяка година намаляват пустеещите земи. Добави още, че тази година се очакват добри добиви при пшеницата, над 600 кг от декар, а бъдещето в селското стопанство е екоземеделието и екоживотновъдството, тенденция, която се утвърждава по един интелегентен начин в работата на фирмата.

Ритуалът по началото на жътвената кампания  бе изпълнен от членове на Клуба на пенсионера „Мадона“ в Белоградчик, самодейци от фолклорна група „Пей сърце“.

 Пресслужба община Белоградчик

IMG_3103 IMG_3110 IMG_3119 IMG_3128 IMG_3132

Достъп за хора с увреждания

Радио Белоградчик

ОУП на община Белоградчик

СИГНАЛИ ЗА КОРУПЦИЯРУСЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ "АНГЕЛ КЪНЧЕВ", ФИЛИАЛ ВИДИН

РУ

https://www.facebook.com/