ПРАЗНИЧНО ШЕСТВИЕ ЗА 24 МАЙ В БЕЛОГРАДЧИК - Виж повече   |  ЗАПОЧНА ПРОДАЖБАТА НА БИЛЕТИ ЗА ЛЕТНИЯ ФЕСТИВАЛ „ОПЕРА НА ВЪРХОВЕТЕ – БЕЛОГРАДЧИШКИ СКАЛИ“ 2019 - Виж повече   |  

КОНЦЕРТ НА ЧУЖДЕСТРАННИ ФОЛКЛОРНИ СЪСТАВИ В БЕЛОГРАДЧИК

IMG_2803И тази година жителите и гостите на Белоградчик имаха възможността да се насладят на художественото и творческо майсторство на представителни и образцови  фолклорни ансамбли и състави от Хърватия, Украйна и Якутия /Руска федерация/. Всички художествени колективи са посетили много страни в Европа и Азия и са лауреати на редица муждународни фестивали. Чрез музиката и танца съставите успешно представят особеностите на културата на своите народи – традиции, обичаи.

Мисията на Фолклорно дружество „Пажин“ е да съхранява и популяризира фолклорното наследство на полуостров Истрия. В дружеството членуват 80 души, разделени на музикална, певческа и танцова групи. Специфичното за всички представени  танци е, че те се танцуват по двойки – мъж и жена или две жени, и във формата на кръг.

Гостите от Якутия са преминали през 8 часови зони, докато пристигнат в България. Те се отличават със своите интересни костюми. Танците на ансамбъла „Сэргэчээн“ са с богато филисофско съдържание, хубаво музикално и сценично оформление. Всеки танц има и своя драматургия, а характерното за участниците е тяхната техничност и артистичност.

Танцов състав „Аванте“ –  от град Житомир, Украйна, представи детски мини балет и танца „Русалки“, а участниците са от 4 до 10 години.

Пресслужба община Белоградчик

IMG_2793 IMG_2796 IMG_2797 IMG_2807 IMG_2809 IMG_2813 IMG_2827

`