ПРАЗНИК ЗА «БАБА МАРТА» В ОБЩИНА БЕЛОГРАДЧИК

IMG_0919Всяка година в първия ден на месец март българите се поздравяват с прекрасния празник „Баба Марта“. Това е един от най-почитаните традиционни български обичаи, запазили се до наши дни.

Първият ден на месец март, бе топъл и приятен пролетен ден в Белоградчик. А баба Марта бързаше – даряваше мартеници и благославяше малки и големи за здраве, дълъг живот, успехи, плодовитост и изобилие.

На гости на малките палавници в Детска градина „Иглика“ бе любимата баба с традиционната си красиво накичена хурка и вретено. Тя бе посрещната с много вълнение и настроение. Очакваната гостенка разказа подробно за хубавата българска традиция и за символите на  преплетените бял и червен конец. Тя върза на всяко от децата красива ръчно изработена мартеница от вълна. Малчуганите изпълниха стихове и песни, посветени на празника и пролетта. В тематичната композиция  активно участваха и Пролетта и Врабчето. Тук бе и една по-малка „Баба Марта“ на име Никол.

Във фоайето на Младежкия дом, възпитаници на Центъра за подкрепа на личностно развитие – Детски комплекс – Белоградчик, бяха аранжирали изложба от ръчно изработени от естествени материали мартеници.

„Баба Марта“ посети и общинската администрация, институциите, учрежденията, службите и фирмите в града.

Кулминацията на празника, чийто гост бе зам. кметът на общината Росен Младенов, се състоя на площад „Възраждане“, където освен най-малките, в честването се включиха и учениците от НУ „Васил Левски“. Всички заедно окичиха с мартеници «пролетното» дърво, пожелаха си здраве, успехи и сбъднати мечти. „Баба Марта“ пожела на всички да бъдат здрави, весели и щастливи и много добри ученици. Участниците в народния обичай си направиха много снимки. Снимка за спомен си направиха и «малката» и «голямата» „Баба Марта“.

Организаторите раздадоха на всички участващи вкусни лакомства.

Пресслужба Община Белоградчик 

IMG_0849 IMG_0851 IMG_0854 IMG_0856 IMG_0859 IMG_0862 IMG_0870 IMG_0879 IMG_0882 IMG_0897 IMG_0905 IMG_0907 IMG_0914 IMG_0916  

Достъп за хора с увреждания

Радио Белоградчик

ОУП на община Белоградчик

СИГНАЛИ ЗА КОРУПЦИЯРУСЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ "АНГЕЛ КЪНЧЕВ", ФИЛИАЛ ВИДИН

РУ

https://www.facebook.com/