ЗОНАЛЕН ТУРНИР НА УЧЕНИЧЕСКИТЕ ИГРИ ПО ВОЛЕЙБОЛ СЕ ПРОВЕДЕ В БЕЛОГРАДЧИК - Виж повече   |  

ФОТОИЗЛОЖБА „ПЕЩЕРА МАГУРАТА – ЛЕГЕНДИ ОТ ПРАИСТОРИЯТА“

Пещера Магура има шанса да бъде включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО,  това бе заявено от експерти в Министерството на културата,  при откриването на фотоизложба „Пещера „Магурата“ – легенди от праисторията“,  в галерията „Средец” на Министерство на културата, на бул. „Ал. Стамболийски”  в София.

Фотоизложбата в сградата на Министерство на културата в столицат ае сред проявите, посветени на 60-годишнина от членството на България в ЮНЕСКО и е част от инициативите на министерството със съдействието на Националната комисия на България за ЮНЕСКО, за номинация за вписването на обекта в Списъка на световното наследство. Реализирането и е стъпка в популяризирането на стотиците изключително ценни изображения в пещерата и запознаване с хилядолетните следи от човешко присъствие, както и със самата пещера, като забележителен природен феномен.

Зам. министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова откри изложбата на която присъстваха кмета на община Белоградчик  Борис Николов и зам. кмета Росен Младенов. В словото си зам. министърът почерта, че пещерата има шанса да бъде включена в списъка на ЮНЕСКО, като праисторически обект, какъвто до момента няма вписан в защитените обекти на световната организация. Това е било споделено и по време на изложба с рисунките от пещерата в културния център в Париж, сподели зам. министърът. Тя припомни за изказаното впечатление от работното посещението на испански експерти, които просто са били изумени от рисунките в пещерата.

„Както е известно – каза зам. министърът – през месец октомври 2015 г. по покана на министъра на културата Вежди Рашидов и със съдействието на Центъра за световно наследство на посещение в България бяха г-н Хосе Антонио Лашерас (1956-2016) – тогава директор на Националния музей и изследователски център “Алтамира”, и г-жа Пилар Фатас Монфорте, настоящият директор на Музея и изследователски център “Алтамира”. В доклада си тези двама водещи испански експерти по праистория и скални рисунки отбелязват, че пещера „Магурата” притежава изключителна стойност, но в голяма степен е била пренебрегвана от учените поради недостатъчно популяризиране на забележителните качества на обекта. Изложбата „Пещера „Магурата” – легенди от праисторията“ е стъпка за промяна на тази ситуация и бележи началото на пътя, който трябва да се извърви, за да може този уникален обект да заеме своето място в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО – начинание, което вярваме, че с общи усилия ще доведем до успешен край”, каза още зам. министър Петрунова. Тя заяви, че по номинацията ще продължи да се работи и при смяна на министри.

Кметът на общината Борис Николов изрази удовлетворението си, че изложбата в известната галерия може да бъде видяна от много ценители на културното и природно наследство. Той благодари на екипа на министерството, който  много отговорно е поел да работи за номинацията по включването на Магурата под закрилата на ЮНЕСКО. „Индикации за това са направени още през 1984 г.- каза кмета, но едва сега този екип на министерството се зае сърцато да работи за включването на природния обект с уникални праисторически рисунки в списъците на световните, защитени обекти”. Кметът се надява, че работният процес на експертите от министерството ще бъде доведен до успешен край и обектът пещера „Магура” ще бъде представен подобаващо пред ЮНЕСКО.

Автор на фотографиите от пещера „Магурата“ е Цветан Четъшки. Фотографът, заснел човешките и природни творения в подземния дар на Рабишката пещера, благодари на кмета и общината за оказаното съдействие на екипа по време на снимките.

Арх. Уляна Малеева – директор на Дирекция ”Културно наследство, музеи, галерии и изобразителни изкуства”, която е ръководител на групата за работа по номинацията на пещера „Магура”, сподели, какво ще се направи за представянето на пещерата в ЮНЕСКО. Предстоят микробиологични и изкуствоведчески изследвания. Процедурата ще продължи около 2 години, след което националната номинация ще бъде представена за одобрение от ЮНЕСКО.

9 са обектите в България със закрилата от световната организация, в Северозападна България няма нито един – каза арх. Малеева.

Фионера Филипова – директор на Регионален историческия музей във Видин, която също в включена в работния екип сподели, че процедурата за изпълнение на изискванията по кандидатстването е дълга, но се надява, че ще бъде доведена до успешно утвърждаване.

Откриването на изложбата в столичната галерията бе посетено от много изследователи, историци, археолози, докторанти и студенти. Споделено бе, че има намерение изложбата да се покаже още веднъж преди Коледа и Нова година.

Пресслужба община Белоградчик

`