ТУРЛАЦИ И ТОРЛАЦИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СЪРБИЯ СЕ СРЕЩНАХА В САЛАШ И БЕЛОГРАДЧИК - Виж повече   |  ГРЕЙНАХА СВЕТЛИНИТЕ НА КОЛЕДНАТА ЕЛХА В БЕЛОГРАДЧИК - Виж повече   |  

ВЕТЕРАНЪТ ИВАН БАКАЛЕЕВ ОТ БЕЛОГРАДЧИК ПРАЗНУВА 90- ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ

IMG_4104Ветеранът от войната Иван Живков Бакалеев от Белоградчик, роден в малкото селце Пролазница, празнува своя 90- годишен юбилей. Това е поводът негови гости да бъдат Албена Бакалеева – секретар на община Белоградчик, и офицерът от запаса подполковник Милчо Манолов – зам. председател на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните и председател на общинските организации на Съюза на ветераните от войните и на СОСЗР в Белоградчик. Te връчиха Поздравителни адреси и подаръци на юбиляра. В Поздравителния адрес от името на кмета на общината Борис Николов са казва: „Изключително ми е приятно да Ви поздравя с Вашия рожден ден и навършването на 90  години. Един юбилей, една достойна възраст и един живот наситен с много труд и надежди за по-добро бъдеще.

Сигурно и днес понякога се връщате в спомените към преживяното трудно детство на бедност и недоимък и не лек житейски път на тежка физическа работа в трудната битка с живота  за оцеляване, себедоказване и моменти на морално удовлетворение.

Завинаги във Вашата памет ще останат и спомените от дейното Ви участие във Втората световна война в състава на 15-ти пехотен Ломски полк с командир полковник Кехайов, особено в сраженията при „Гулаг“ планина и „Копаоник“ Сърбия, където падат свидни жертви. В качеството си на санитар проявявате изключително мъжество и героизъм за евакуирането на ранените другари.  За активните  действия по време на войната многократно сте награждаван с ордени и медали – съветски медал за Победата във ВОВ- 1941-45 година на СССР с образа на Сталин и надпис „НАШЕ ДЕЛО ПРАВОЕ – МЬІ ПОБЕДИЛИ“, юбилейни медали по повод 65 и 70- годишен юбилей от края на Втората световна война, Удостоверение за участие във ВОВ и като член на Военния духов оркесър, с подписа на маршал Толбухин и Удостоверение на Централен военен архив- Велико Търново.

В живота сте имал и  много хубави и радостни мигове. А те са свързани най-вече със семейството- съпругата Венка, синът Жечко, снахата Зоя и внуците Венцислав и Иван. С радостта от построяването на собствена къща.

Днес Бакалеевият род расте и се умножава. И това е прекрасно. Посрещате нови снахи- Цветомира и Елиза и се радвате на правнуци- Теодор, Владимир и Ева. И това е най-голямата радост и богатство за човека.

Още веднъж Ви поздравявам с рождения Ви ден и Ви пожелавам воля,   сили и кураж в живота, здраве, много радостни мигове и дълголетие!“

Милчо Манолов връчи на ветерана Поздравитен адрес, подаръци и националния флаг, за който се е сражавал във войната.

И този път Иван Бакалеев, се доказа като добър и увлекателен разказвач и в детайли  – с дати и години,  сподели със своите гости основните моменти от своя трудов и житейски път. Той изпя и песента „Болен ми лежи Миле Попйорданов“, пята, когато е бил на 15 -16 години при постъпването му в музикалния взвод на 15 пехотен полк.

Накрая юбилярът и неговите гости се разделиха с уговорката, че за 95-годишния юбилей отново ще бъдат заедно.

Пресслужба община Белоградчик

IMG_4076 IMG_4080 IMG_4081 IMG_4083 IMG_4098

`