ТУРЛАЦИ И ТОРЛАЦИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СЪРБИЯ СЕ СРЕЩНАХА В САЛАШ И БЕЛОГРАДЧИК - Виж повече   |  ГРЕЙНАХА СВЕТЛИНИТЕ НА КОЛЕДНАТА ЕЛХА В БЕЛОГРАДЧИК - Виж повече   |  

Белоградчик

Икономиката на община Белоградчик се състои основно от малки и средни предприятия, представители главно на леката и хранително-вкусовата промишленост, както и дребни предприемачи с бизнес в сферата на услугите. Най-масово са представени семейните хотели и къщи за гости, работещи в сферата на туризма.

„МАГУРА” АД произвежда бели и червени трапезни и шампанизирани вина и ракии, Винарската изба е създадена през 1967 г. в с. Рабиша. Намира се в едно от най-загадъчните и красиви кътчета в България между, р. Дунав и червените пясъчни скали на град Белоградчик и природния феномен „Магурата“. Избата е оборудвана с най–съвременната техника в областта на винопроизводството и е съобразена с всички европейски стандарти. Част от пещерата „Магура“ — Прилепната галерия, от десетилетия е превърната в място за отлежаване на отбрани вина.

http://www.magurawinery.bg/

Сгушена сред белоградчишките скали и намираща се в близост до едноименното село, ВИНАРСКА ИЗБА „БОРОВИЦА” е ориентирана предимно към създаването на сравнително ограничени партиди вина. Северозападна България е регион, който предлага добри възможности за получаване на грозде и вино с отличителни характеристики. Поради изключително ограничените количества на преработваното грозде, произвежданите в изба „Боровица“  вина са в минимални количества, но със силно изявен характер, отразяващ спецификата на съответния тероар.

http://winwines.net/bg/

„ГЕОТРАВЕЛ” ЕАД управлява ХОТЕЛ „СКАЛИТЕ”****, намиращ в централната част на Белоградчик. Разполага с всички удобства, необходими за почивка или бизнес уикенд. Комплексът е с капацитет 81 легла. Разполага с класически ресторант, нощен клуб, зимна и лятна градина, панорамен бар с неповторима гледка към уникалните белоградишки скали. На разположение на гостите са оборудвани 2 конферентни зали – голяма и малка, за провеждане на семинари, конференции, фирмени мероприятия и др. Хотелският SPA център предлага закрит плувен басейн, джакузи, фитнес зала, сауна, парна баня и разнообразни SPA процедури.

http://www.skalite.bg/

ДЪРЖАВНА ДИВЕЧОВЪДНА СТАНЦИЯ „МИДЖУР” се занимава с провеждането на организиран ловен туризъм, охрана, опазване и подобряване на екстериорните и трофейни качества на дивеча. Разполага с добре оборудвани бази в селата Чупрене и Стакевци, ловна хижа „Студени дол” и ловен заслон „Раяновци”, които предоставят добри условия и конфорт, приятни и незабравими изживявания и успешен лов.

http://www.hunting-bg.com/

ДЪРЖАВНО ГОРСКО СТОПАНСТВО – БЕЛОГРАДЧИК е създадено през 1902 г. Обхваща територия от 29 098,20 ха. Площта е разположена на територията на три общини – Белоградчик, Димово и Ружинци и обхваща 45 населени места. Предмет на дейността са дърводобив, залесяване и охрана на горите.

http://www.szdp.bg/stopanstva.html

Основната дейност „ТРАНСКОМ С” ЕООД е производство и реализация на резервни части, апарати и системи за подвижния ЖП състав и инфраструктурата на БДЖ, както и за железниците на Сърбия и Македония.

http://transcoms.eu/

СД „ЖИВКОВ, ЛИЛОВ, НЕШЕВ и СИЕ” е специализирано в производство на полиетиленово фолио и различни видове опаковки от полиетилен, полипропилен, стреч фолио за машинно и ръчно палетизиране. От 2000 г. фирмата започва да произвежда и опаковки от натронова хартия, а от 2001 г. в производствената листа на фирмата са включени и опаковки от полипропилен основно за шивашката промишленост.

„В.А.Т.” ООД – производство на комуникационна техника, телефони, домофони и телефонни аксесоари.

https://bg-bg.facebook.com/VatOod

МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ „ДУБРАВИЯ“Мандрата е собственост на СД”Лаф-Велизаров и сие” и се намира в близост до с.Дъбравка, общ. Белоградчик. Предприятието е разположено на площ от 4,8 декара и включва производствени, складови, битови, обслужващи помещения, парокотелно и двор. Разполага с модерна техника за прием и преработка на мляко и производствени направления за кашкавал, извара, кисело мляко, сирене и деликатес.

http://www.dubravia.eu/

Публикувано на: 02/05/2014

002

Знаме на община Белоградчик 

Gerb Belogradchik

Герб на община Белоградчик

Публикувано на: 18/03/2014

Културно наследство

В Община Белоградчик са запазени ценни архитектурно-строителни паметници на културата от различни епохи:

  1. Белоградчишката крепост – паметник на културата от национално значение и една от най-запазените крепости в страната. Изградена е през ІІІ век от н.е. от римляните за охрана на стратегически пътища, пресичащи района. В късната античност тя е част от отбранителната система на Римската, а по-късно и на Византийската империя. Крепостта е доизградена от българите и е една от последните български твърдини завладяна от турците. Използвана е от тях, като гарнизон и е преустроена за огнестрелно оръжие в периода 1805 – 1837 година. Крепостта се състои се от три крепостни двора и една война площадка. Архитектурните постижения в изграждането на първите отбранителни сектора и масивните портали са основните аргументи при определяне на статута им – паметници с национално значение.
  2. Латинско кале – намира се на изток от белоградчишката крепост. Запазени са части от защитната стена. До руините на укреплението е построено метално стълбище с обезопасителен парапет. Площадката на укреплението не е обезопасена. Липсват каквито и да било указателни табели насочващи туристите към обекта. Няма анформационно табло представящо ролята и функциите на укреплението. До обекта има дотъп за автомобили и малък паркинг. Непосредствено до него има изградена панорамна площадка.
  3. Исторически музей – уреден в Пановата къща, която е образец на западнобългарската възрожденска архитектура. Експозицията представя историята, бита и обичаите на местното население – етнографска група торлаци. Експозицията е в добро състояние, но също си струва да се мисли за прилагане на модерни методи за презентация на културните традиции и история на региона. Сградата на музея е в добро състояние и привлича вниманието с типичната възрожденска архитектура.
  4. Природонаучен музей – отваря врати за посетители през 1975 год. с откриване на експозиция, единствена по рода си в тази част на страната. Експозицията съдържа 520 експоната, а фонда разполага с още 2500 (общо 3000). В музея на малка площ, неговите гости могат да се запознаят с най-атрактивната част от богатото биологично разнообразие на цяла Северозападна България. Експонатите са подредени на екологичен принцип, което позволява да се добие ясна представа за взаимоотношенията в природата.
  5. Астрономическа обсерватория – собственост на Института по астрономия към БАН и разполага с три телескопа, компютър за обработка и съхранение на данните от електрофотометричните наблюдения и тези със CCD камера. Наблюдават се Луната, пръстенът на Сатурн, спътниците на Юпитер, сърпът на Венера, комети, звезди, звездни купове, галактики. Към настоящия момент възможностите на обсерваторията като туристически обект не се ползват пълноценно.
  6. Художествена галерия „Вълчо Вълчев“– разполага с над 269 платна – графика и живопис, част от които са рисувани на ежегодно провеждащите се в Белоградчик и околностите му пленери по живопис. Експозицията включва платна на Владимир Димитров Майстора, Стоян Венев, Иван Христов, Йоан Левиев, Бахит Бапишев и др.Сградата е с чудесна архитектура и е реновирана наскоро по проект “Красива България.
  7. Джамия “Хаджи Хюсеин” – издигната през 1751 година. Притежава архитектурни и художествени стойности и е със статут на деклариран паметник на културата. Частично е реставрирана.
  8. Килийно училище с. Рабиша – представлява архитектурно-строителен паметник на културата с местно значение. Построено е през 1830 година. Сградата е реставрирана с възможност за изграждане на музейна сбирка.

Към архитектурното наследство се причисляват и осемте църкви, разположени на територията на Община Белоградчик: /”Св. Троица” в с.Боровица; “Свето Възнесение” в с.Праужда и с.Стакевци; “Св. Георги” в гр.Белоградчик; “Св. Константин и Елена” в с.Гранитово; “Св. Кирил и Методий” в с.Раяновци; “Успение Богородично” в с.Салаш. украсата е подчинена на църковните канони, а изпълнението им е в духа на утвърдените традиции.

Архитектурното наследство на общината се допълва от няколко десетки но зле запазени възрожденски къщи в селата: Гранитово, Праужда, Салаш, Вещица и Ошане.

В съвременното архитектурно пространство на гр. Белоградчик сполучливо се вписват сградите на Районния съд, Художествената галерия, Бившия военен клуб, Читалището, както и тези разположени по протежението на главната улица “Княз Борис І”.

Публикувано на: 23/01/2014

КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР

Фолклорен фестивал „От Тимок до Искър”
Провежда се втората седмица на месец юни. Фестивалът продължава два дни, и в него участват фолклорни състави и индивидуални изпълнители от областите Видин, Враца и Монтана.

Празник на Белоградчик
29 юни – Петровден. Ежегодно се отбелязва на Петровден в рамките на няколкодневния традиционен панаир. Този християнски празник сякаш е предопределен да бъде празник на Белоградчик. Нашите предци свързват Петровден с Белоградчишките скали, защото Петър в превод от гръцки – Петрос, означава камък.

Най-голямото въстание в Северозападна България от 1850-то лето
Чества се всяка година в края на месец май. Въстанието от 1850-то лето е най-мощната съпротивителна проява на българския народ срещу чуждото потисничество през първата половина на 19-ти век. Почитта към това събитие се проявява още в първите дни след Oсвобождението и постепенно се превръща в традиция.

Международен събор на пограничните райони в местността „Кадъ боаз”
Провежда се ежегодно в третата седмица на месец юли. На границата между Република България и Република Сърбия в района на селата Салаш и Ново Корито българи и сърби преминават свободно при не характерен пропускателен режим. Съборът продължава три дни – от петък до неделя и има за цел търговски и културен обмен.

Летен фестивал „Опера на върховете – Белоградчишки скали“

Върховете на Белоградчик са връх на божествени творения, така че естествено си дойде наименованието ОПЕРА НА ВЪРХОВЕТЕ – върховете на Белоградчишките скали, върховете на музикално-сценичната драматургия, на композиторите, на изпълнителите. Оперното изкуство на България също е един връх! Върховни са българските оперни певци, оркестранти и артисти от балета, без които никой театър не отваря врати, защото българският дух и талант е покорил целия свят!

ОПЕРА НА ВЪРХОВЕТЕ е новаторска идея. Необичайните сценични решения и замисълът на авторска режисьорска интерпретация са родени сред магическата красота на Белоградчишките скали и хилядолетните тайнства на приказната Магура.

Този проект  ще оживее за бъдещето, като ново светилище за посланията на оперното и балетно изкуство, ще се превърне в национално и международно културно събитие. Нека това да бъде нашата дан за успеха и развитието на Северозападна България, защото тук ще привлечем гости от цял свят и от съседните ни страни, които ще се насладят на таланта на нашите гениални изпълнители под открито небе!

КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР ЗА 2016г.

КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР ЗА 2018г.

КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР ЗА 2019г

КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР ЗА 2020г.

 

Прикачени файлове

Публикувано на: 03/12/2013

История

Историческият път на града е поставен още с първите стъпки на рода хомо сапиенс на Европейския континент. Стъпки, извървяни не някъде другаде, а в непосредствена близост – в пещерата „Козарника“. И те водят след себе си векове на просперитет за тези земи.

Историята на града започва от една тракийска наблюдателна кула. Първите следи от заселвания са разкрити в м. Селище. В непосредствена близост до р. Брезова личат основите на римска баня с характерните съоръжения. Богати са и монетните находки. Най-ранните са от времето на Веспесиан (69-79 г. сл.н.е.), а най-късните са от Валериан (251-253 г. сл.н.е.). Това дава основание възникването на селището да бъде отнесено най-късно към края на III в.

Късната античност е засвидетелствена с материали от Белоградчишка крепост („Първа плоча”), калето „Узбег”, м. „Магаза” и Маркашнишкото кале.

През ранното Средновековие се забелязва тенденция на изселване от Брестово и установяване на неговоте жители в близост до скалите и крепостното укритие. Тук те намират по-сигурен подслон и закрила и поставят основите на днешния град. Останките от глинени пещи (XII-XVI в.), водопровод, строителни материали и особено монетната находка, включваща 13 сребърни монети на Иван-Александър и сина му Михаил, говорят за засилена стопанска дейност.

През 60-те и 70-те години на XVI в., когато в Северозападна България се обособява Видинското царство на Иван Срацимир, града израства като важен военно-административен и занаятчийски център, с главно укрепление и приградие.

Падането на Видинското царство през 1396 г. под Османска власт се отразява неблагоприятно върху естественото развитие на Белоградчик. Въпреки това той запазва значението си на административен център на нахия.

През разглеждания период скалният град е наричан последователно Брестово, Белградин и Белград. За първи път името Белоградчик се среща след 1737 г., когато войските на австрийския пълководец Кевенхюлер минават през Кадъбоазкия проход от Ниш за Видин и един от отрядите му води бой с турците край Белоградчик. Военните действия се развиват в местността, наричана сега „Карловица“, по името на един паднал в сражението австрийски офицер. Отрядът има задача да заеме „Височините и крепостта при град Беязчик“.

Някои тълкуват името „Беязчик“ от „беяз“ /на турски бял/ и „ачик“ /открито, явно/. Това е неумела транскрипция на думата Белоградчик, попаднала в австрийците от турски източник. Твърде близко до „Беязчик“ е наименованието на града в Българския надпис на Белоградчишката крепост, а именно: „Белоградчи“, или още „Беличик“, както местното население произнася името на града през разглеждания период. Очевидно това е удобната за всекидневна употреба форма на Белоградчик, каквото тогава е истинското име на града. 

„Белоградчик – туристически справочник“,

автор: Михаил Михайлов, директор на Исторически музей – Белоградчик

„Уникард” ЕООД, София, 2017г.

Публикувано на:

`