ТУРЛАЦИ И ТОРЛАЦИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СЪРБИЯ СЕ СРЕЩНАХА В САЛАШ И БЕЛОГРАДЧИК - Виж повече   |  ГРЕЙНАХА СВЕТЛИНИТЕ НА КОЛЕДНАТА ЕЛХА В БЕЛОГРАДЧИК - Виж повече   |  

Новини

ТУРЛАЦИ И ТОРЛАЦИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СЪРБИЯ СЕ СРЕЩНАХА В САЛАШ И БЕЛОГРАДЧИК

IMG_4606По инициатива на Турлашко дружество „Ждребче” се състоя поредната среща между торлаците и турлаците от Северозападна Бългрия и Югоизточна Сърбия в село Салаш и в Белоградчик. В шестнадесетата поред среща участваха повече от 147  членове, симпатизанти и приятели на двете дружества „Ждребче“ и „Тимочана-Торлака“ – село Миничево.

В празника на турлаците взеха участие и представители на общините Белоградчик, Чупрене и Чипровци, и така на практика бе представена цялата територия, заемаща етнографската група.

От сръбска страна в събитието участваха Деян Кръстич – председател на Торлашко дружество „Тимочана – Торлака” с. Миничево, Младен Стеванович и Драгиша Люпкович, членове на Управителния съвет на дружеството, също и Вериша Кръстич, кмет на село Йелашница. (още…)

Публикувано на: 09/12/2019

ПРАЗНИЧЕН КУРБАН ЗА НИКУЛДЕН В БЕЛОГРАДЧИК

 

IMG_20191206_115326Честването на Св. Николай, архиеп. Мирликийски, Чудотворец – покровител на децата, моряците, рибарите, търговците, банкерите, пивоварите, бъчварите, фармацевтите и един от най-почитаните християнски светци, започна с тържествена Света Литургия в храма „Св. вмчк Георги Победоносец” в Белоградчик, отслужена от Негово Високоблагоговейство свещеноиконом Рафаил – архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия.

На обяд свещенослужителят прочете Молитва и освети празничния курбан за здраве, благословение и единение, който за поредна година е дарен от Даниел Ангелов, собственик на ЕТ “ЗДРАВЕЦ – 2000. Двамата с кмета на общината – Борис Николов, се обърнаха към жителите и имениците с пожелания за здраве и благополучие. Кметът изказа искрените си благодарности на дарителя за щедростта и жеста към жителите на община Белоградчик, както и на персонала от Домашен социален патронаж, благодарение на който беше приготвен вкусния рибен курбан.

Пресслужба на община Белоградчик

IMG_20191206_115442 IMG_20191206_115513 IMG_20191206_120029

Публикувано на: 06/12/2019

ГРЕЙНАХА СВЕТЛИНИТЕ НА КОЛЕДНАТА ЕЛХА В БЕЛОГРАДЧИК

IMG_20191205_174320На 05 декември грейнаха светлините на коледното дърво на централния площад в Белоградчик.

Най-щастливи бяха малчуганите, които се радваха и взеха участие в детското коледно шоу на актьорите от Общински драматичен театър – Видин, а дечицата от подготвителната група на Детска градина „Иглика” изнесоха своята кратка програма с песнички и стихчета за дългоочакваното посрещане на Дядо Коледа. (още…)

Публикувано на:

В ПОМОЩ НА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА В СЕЛАТА ОКОЛО БЕЛОГРАДЧИК

IMG_4546В рамките на една година за трети път в Община Белоградчик бе реализирана дарителска акция по инициатива на ученици и учители от частната английска гимназия „Проф. „Иван Апостолов“ – София. В основата на цялостната организация от училището е учителското семейство Полина и Атанас Димитрови, които поддържат редовен контакт с община Белоградчик.

Приготвените пакети включват продукти и стоки от първа необходимост, а  високоблагородната инициатива даде възможност на практика помощите да покрият крайно нуждаещите се възрастни и, в повечето случаи, самотно жовеещи лица от селата на общината. (още…)

Публикувано на: 02/12/2019

ДЕНЯТ НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО И МЛАДЕЖ В БЕЛОГРАДЧИК

IMG_20191121_175432На 21 ноември Православната църква чества Въведение Богородично и Ден на християнското семейство и младеж.

Гост на празника в Белоградчик бе Негово високопреподобие архимандрит Антим – протосингел на Видинска света митрополия. Той се обърна към децата и родителите, присъстващи на тържеството с празнично слово. Поднесе топли пожелания за мир и любов в семейства – „Има мир там, където има примирение, има любов там, където е Бог, защото Бог е любов…“ и напомни, че семейството е ценност, която трябва да градим и съхраняваме. В залата бе също и Негово Високоблагоговейство свещеноиконом Рафаил – архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия. (още…)

Публикувано на: 22/11/2019

`